open-navfaktor-logo
search
Velika želja
Hadžihanuma Munevera Delić sa 70 godina proučila prvu hatmu
Njena muallima kaže da je hadžinica Munevera primjer kako se nešto može postići
11.01.2020. u 14:05
get url
text

Sedam mjeseci Munevera Delić dolazila je u svoj džemat u džamiju u Bojniku na časove sufare kod svoje muallime i hodžinice Belme Bešlić.

Željela je da sama zna pročitati svaki harf, svaku riječ i ajet iz Kur'ana i to joj nije dalo mira.  I kao sedamdesetogodišnjakinja počela je da uči, da bi danas imala proučenih 16 hatmi, što znači da je 16 puta pročitala cijeli Kur'an.

- Imala sam želju da učim sufaru, počela sam da učim. Sedam mjeseci je trebalo da sve savladam uz pomoć efendinice. Nastavila sam dalje sama uz pomoć djece, televizije. Kada učiš, ulazi u glavu počneš i da sanjaš harfove. Sada učim svaki dan barem po 10 stranica, od akšama do jacije uglavnom. A najradije učim ujutro nakon što klanjam dva rekjata duha namaza – priča hadži Munevera koja je obavila i petu islamsku dužnost 2016. godine.

Kaže kako se borila da nauči i da je bila presretna kada je završila prvu hatmu.

Njena muallima kaže da je hadžinica Munevera primjer kako se nešto može postići.

- Jedan od rijetkih primjera žena koja je imala veoma jaku želju da nauči sufaru. Ona motiviše sve oko sebe. Kada imate pored sebe mlađe žene koje se dvoume i smatraju da je kasno, hadžinica im bude primjer da se sve može – navodi muallima Bešlić.

Kaže da je u haremu u Mekki bilo posebno vidjeti hadžihanumu Muneveru kako uči Kur'an.

- Starije osobe imaju jaku volju i želju, čak iako je u tim godinama mozak malo umoran i budu u strahu da neće moći – kaže muallima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.