open-navfaktor-logo
search
Festival u Somboru
Hadžihafizbegoviću nagrada za najboljeg glumca
Ovo je Hadžihafizbegovićeva peta nagrada za ulogu Zeke u filmu "Žaba"
17.09.2018. u 10:51
get url
text

Na međunarodnom Filmskom festivalu Dunavsko-panonske regije "Porodica naroda / Family of Nations" u Somboru, u konkurenciji 10 filmova iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Holandije, Rumunije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, bh. glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je Grand Prix za najbolju mušku ulogu i statuu "Celtiks" za najboljeg glumca festivala.

Ovo je Hadžihafizbegovićeva peta nagrada za ulogu Zeke u filmu "Žaba", koje je osvojio na pet prestižnih festivala na koje je film "Žaba" pozvan u takmičarski program. Od Mostara preko Firence i New Yorka do Niša i Sombora, Hadžihafizbegović osvaja srca publike i respektabilnih međunarodnih žirija. Ovih pet Grand Prixa Hadžihafizbegović je osvojio za nepunih godinu dana, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Uz više od 20 nagrada za najboljeg glumca na svjetskim filmskim festivalima u 14 zemalja, Emir Hadžihafizbegović ulazi u historiju kao jedan od najnagrađivanijih ako ne i najviše nagrađivan evropski glumac. Festivali u Italiji, Rusiji, Švedskoj, Bjelorusiji, Južnoafričkoj republici, Njemačkoj, Americi, Francuskoj kao i nagrade u svim zemljama ex-Jugoslavije na mnogobrojnim festivalima, svrstavaju Emira u sam vrh evropske glume. Ovo je potvrđeno 2014. godine kada na najvećem i najznačajnijem evropskom filmskom festivalu u Veneciji, Hadžihafizbegović osvaja nagradu Zlatni lav, za ulogu u filmu "Takva su pravila", Ognjena Sviličića.

Predsjednik žirija Festivala podunavskih zemalja Radoslav Zelenović, inače dugogodišnji i čuveni direktor Jugoslovenske kinoteke, rekao je povodom nagrade Emiru Hadžihafizbegoviću za najboljeg glumca festivala: "Žiri nije imao nikakvih dilema oko dodjeljivanja nagrade Emiru Hadžihafizbegoviću, za ulogu Zeke u filmu Žaba. Način na koji je ostvario tu ulogu, njegova posvećenost liku i vjerodostojnost glumačke transformacije, s pravom mu donose kako ovu našu nagradu, tako i sve one koje je dobio, i koje će dobiti za ovu ulogu.

Sjećam se njegove uloge još iz filma Veliki talenat, Nikole Stojanovića iz 1984. koja je već tada nagovijestila njegovu briljantnu karijeru, i taj talent se, evo, proteže, kroz svih ovih više od 60 igranih filmova koje je do sada snimio. I, evo, ta karijera je rezultirala sa preko 30 osvojenih Grand Prix nagrada na većini svjetskih i regionalnih filmskih festivala. Emir je davno prerastao ove naše, regionalne, granice. On je glumac ne samo evropskog, već svjetskog kalibra čija karijera tek počinje rasti, i veoma sam sretan i zadovoljan što je upravo ovu nagradu osvojio Emir Hadžihafizbegović."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.