open-navfaktor-logo
search
Kamerni teatar 55
Hadžihafizbegović: Repertoar će biti prilagođen slijepim i slabovidnim osobama
"Pozorište bez prepreka" naziv je projekta koji Asocijacija XY sprovodi u partnerstvu sa Općinom Centar, udruženjem "Novis" i Kamernim teatrom 55.  Projektom će se doprinijeti stvaranju ambijenta za siguran, zdrav i kreativan život sa visokim stepenom socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih stanovnika na području općine Centar
22.11.2018. u 10:37
get url
text
Emir Hadžihafizbegović i Emina Osmanagić

Projekt se realizira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a primjenjuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Prema riječima direktora Kamernog teatra 55 Emira Hadžihafizbegovića, koji je sa direktoricom Asocijacije XY Eminom Osmanagić ozvaničio početak projekta, u ovom pozorištu je u aprilu 2018. izvedena prva predstava prilagođena slijepim i slabovidnim osobama u Bosni i Hercegovini. Već su bili započeti dogovori o saradnji između Asocijacije XY i Kamernog teatra 55 u cilju prilagođavanja cijelog pozorišnog repertoara slijepim i slabovidnim osobama, jer slijepe i slabovidne osobe nemaju osigurane uvjete za ravnopravan pristup pozorišnim predstavama u Bosni i Hercegovini.

- Projektom se namjerava osposobiti Kamerni teatar 55, koji djeluje na području općine Centar, da primjenjuje audiodeskripciju tokom pozorišnih predstava. Praksa izvođenja pozorišnog repertoara sa audiodeskripcijom za slijepu i slabovidnu publiku predstavljat će presedan u ovakvoj vrsti socijalne inkluzije slijepih i slabovidnih lica u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način će se osigurati ravnopravno učešće slijepih i slabovidnih osoba tokom izvođenja predstave. Pozitivna praksa inovativnog pozorišnog modela, koju je započeo Kamerni teatar 55, može biti replicirana i na ostala pozorišta u Bosni i Hercegovini, što bi omogućilo da sve slijepe i slabovidne osobe imaju pristup pozorišnim predstavama i na taj način obogate svoj kulturni i društveni život - kazao je Hadžihafizbegović.

Audiodeskripcija u pozorištu je vid pomoći slijepim i slabovidnim osobama. Ona podrazumijeva prilagođavanje ponuđenog sadržaja u svrhu što kvalitetnijeg doživljaja predstave i stvaranja ravnopravnih preduvjeta za praćenje radnje predstave u odnosu na ostalu publiku. Na slikovit način se opisuje atmosfera, enterijer, kostimi, izrazi lica i sve ono što ostaje uskraćeno osobama koje ne vide u toku trajanja predstave, a važno je za razvoj dramske radnje.

- Opremanje Kamernog teatra 55 neophodnom tehnikom, prilagodba radnog prostora za naratora, koja je neophodna za provedbu prakse audiodeskripcije, priprema narativnih predložaka audio deskripcije i prevod pozorišnih letaka repertoarskih predstava na Brailleovo pismo, omogućilo bi dostojanstven i ravnopravan način sudjelovanja osoba oštećenog vida u redovnim pozorišnim aktivnostima - pojasnio je Hadžihafizbegović.

Kako je kazala direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić, Kamerni teatar 55 u okviru ovog projekta ima pripremljen pozorišni repertoar od 15 predstava koje će ući u njegovu stalnu pozorišnu postavku a koje su prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba.

- Završenom obukom dramaturga Kamernog teatra 55 za pripremu narativnih predložaka audiodeskripcije, nekolicine glumaca za izvođenje naracije audiodeskripcije i producenta Kamernog teatra 55 za logističku podršku i koordinaciju pozorišnih aktivnosti u vezi s praksom audiodeskripcije u pozorištu te uz odluku rukovodstva Kamernog teatra 55 o primjeni audiodeskripcije u njihovom radu, stvoreni su osnovni uvjeti za uvođenje održive prakse audiodeskripcije u Kamernom teatru 55 - kazala je Osmanagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.