open-navfaktor-logo
search
Ljudskost na djelu
Hadžihafizbegović: Čim se granice otvore Stojan Matić, kolekcionar iz Srbije, doći će da vrati umjetnine Muzeju u Jajcu
Umjetnička djela slovenačkog slikara Božidara Jakca, koja su opljačkana tokom agresije na našu zemlju, uskoro će biti vraćena kući - Muzeju Avnoja u Jajcu.
12.05.2020. u 07:45
get url
text
Emir Hadžihafizbegović
get url
text

Pronašao ih je kolekcionar iz Srbije Stojan Matić, zapravo, kako je ispričao za "Danas", kupio ih je na bečkom buvljaku, odnosno dio kolekcije - 32 crteža, krokija i portreta koji su najvećim dijelom nastali tokom Drugog svjetskog rata, a koje je Jakac kasnije poklonio muzeju u Jajcu.

Pojašnjavajući zašto se odlučio da vrati umjetnine, između ostalog, kazao je: "Siguran sam da su jedini iskreno Muslimani sebe smatrali Jugoslovenima. Dok su Srbi i Hrvati u većini vješto skrivali svoj nacionalizam u sprezi sa crkvom. I, kada je došlo vrijeme, taj nacionalizam je eksplodirao do neslućenih granica, naročito naš, srpski nacionalizam. Saznanje da su naše srpske snage, dal’ Republike Srpske ili iz Srbije, četiri godine sa okolnih brda bombardovali Sarajevo. Čak je i jedan poznati 'naj srpski Baja' obilazio i divio se srpskim snagama, nad nemoćnim Sarajevom. E, to me je i opredijelilo, da to što je i u moje ime opljačkano, vratim narodu kome i treba da pripada".

Da bi vratio djela tražio je posrednika koji će mu u tome pomoći, a pronašao ga je u poznatom glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću: "Morao sam da tražim pravog patriotu, a našao sam ga u imenu i djelu Hadžihafizbegovića".

- Priča sa Stojanom dogodila se u sumrak pošasti koja nas je zadesila. Upoznao sam ga preko društvenih mreža. Rekao je da cijeni moj rad, društveni i glumački angažman, te da bi želio sa mnom da popriča o nečemu što smatra bitnim. Kazao mi je da je kupio opljačkane crteže iz Muzeja Avnoja u Jajcu i da je to više od 25 godina držao kod sebe, te da bi volio da ja budem bajpas preko kojeg će to vratiti Bosni - ispričao je za naš portal Hadžihafizbegović.

Sa Matićem je imao susret u Beogradu, gdje je prije dva mjeseca preuzeo djela, i već su trebala biti vraćena u Muzej, ali spriječila ih je pandemija koronavirusa.

- Matić je izuzetan čovjek, moralan i čestit. Imponovalo mi je što me odabrao da to vratim u njegovo ime, ali insistirao sam da i on dođe, i pristao je. U međuvremenu sam se javio gradonačelniku Jajca, saopćio mu Matićevu želju, i odmah nakon otvaranja granica, on će prvo doći kod mene u Sarajevo, a onda ćemo zajedno u Jajce da vratimo nacionalno blago. Bilo bi neprirodno da on ne sudjeluje tom činu jer mogao je on to ljudima koji se bave kupovinom i prodajom umjetnina za ozbiljan novac prodati. Fin gest u ludom vremenu lažnih moralista, licemjera, pohlepe, kada laž dominira nad istinom. Ali kao što je William Faulkner izjavio na dodjeli Nobelove nagrade: "Ne pristajem na kraj čovjeka", tako ne pristajem ni ja, bez obzira na opću planetarnu opstrukciju - zaključio je Hadžihafizbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.