open-navfaktor-logo
search
Ko će s kim
Hadžiefendić o vlasti u TK: Stav SBB-a je isti, ključna odluka je na SDP-u
Zastupnici SBB-a nisu bili prisutni na jučerašnjem sastanku, ali predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke Bahrudin Hadžiefendić kaže da to nije nikakva poruka partnerima iz SDP-a
07.05.2019. u 15:12
get url
text
Bahrudin Hadžiefendić, predsjednik KO SBB-a TK

Naša stranka potvrdila je da u Tuzlanskom kantonu neće ići u vlast sa PDA, tako da će ključnu odluku o tome ko će činiti vlast, u četvrtak, donijeti Kantonalni odbor SDP-a. Kao jedini potencijalni partneri SDP-a ostali su PDA i SBB, što bi bila koalicija koja broji 19 ruku u Skupštini TK.

SDP već duže vremena ima potrebnih 18 potpisa za formiranje programske Vlade TK, pored njihovih deset, tu su po dva zastupnika SBB-a i Naše stranke te četiri iz PDA. Međutim, na jučerašnjem sastanku zastupnici PDA jasno su rekli da neće tek tako dati podršku programskoj vladi SDP-a, nego da žele ulazak u vlast u punom kapcitetu. PDA ima sedam skupštinskih zastupnika i srazmjerno tome traži i udio u izvršnoj vlasti. Naša stranka je ostala pri stavu da neće u vladu PDA, tako da se SDP u procesu koji vodi već sedam mjeseci zaustavio na dva partnera.

Zastupnici SBB-a nisu bili prisutni na jučerašnjem sastanku, ali predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke Bahrudin Hadžiefendić kaže da to nije nikakva poruka partnerima iz SDP-a.

- Oba naša zastupnika nisu fizički bili u mogućnosti da dođu i oni su o tome uredno obavijestili Envera Bijedića predsjednika KO SDP-a Tuzla. Mi stojimo pri našim potpisima kada je u pitanju formiranje nove vlade, ali sada je ključna odluka na SDP-u - kaže Hadžiefendić.

Kantonalni odbor SDP-a ranije je odlučio da je PDA etnonacionalna stranka te da s njima, u skladu sa prethodnom odlukom Glavnog odbora SDP-a, neće ići u vlast. Da li se nešto promijenilo saznat ćemo vrlo brzo.

- SDP mora odlučiti hoće li prihvatiti PDA, ako odluče da neće, to je onda kraj procesa formiranja vlasti u TK, koji oni od početka vode - dodaje Hadžiefendić.

Kraj procesa značit će da neko drugi mora preuzeti odgovornost, a bez SDP-a u igri, logično je da to učini SDA. SDA uz devet svojih zastupnika ima potpisan sporazum sa SBiH i dobre odnose s DF-om, što u startu znači 14 zastupnika, od minimalno 18 potrebnih za formiranje vlasti.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.