open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajeva
Hadžibegić objasnio zašto je pozvao Barišića i Varešanovića, Menalo dobio dopust da se oženi
Faruk Hadžibegić, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, objavio je spisak za dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će naš tim igrati protiv Portugala i Luksemburga.
31.05.2023. u 11:21
get url
text

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Jači nego u martu: Hadžibegić spremio iznenađenja, ovo su snage za Portugal i Luksemburg

Selektor Zmajeva pozvao je 23 fudbalera, a nekoliko je novih igrača u odnosu na martovski spisak.

- Ono što sam rekao i zadnji put. Hoću da proširim spisak. Nije bilo prijateljskih utakmica, da bi se svi uozbiljili. Što je veći roster, lakše je raditi. Imamo nekoliko povrijeđenih igrača. Poslali smo još deset poziva koji će "uskakati" u slučaju povreda - obrazložio je Hadžibegić, te je komentarisao dvojicu novajlija, Barišića i Varešanovića:

- Barišić iz Osijeka je izrazio želju da igra za BiH i ukazala se prilika. Hadžikadunić je povrijeđen, gledao sam Barišić, odgovara nam po kvalitetama i odlučio sam se za njega. Što se tiče Dala Varešanovića, rekao sam da ni jedna reprezentacija ne postoji bez domaćih igrača. Dal mi je najbliže Pjaniću. Odigrao je najbolju polusezonu i zaslužio je za mu damo poziv. I da ispoštujemo domaću ligu. Razgovarao sam i sa trenerima i došli smo do konsenzusa da je on taj.

U tim je vratio i Menala, kojeg nije bilo u martu, a ni sada nije standardan u Dinamu...

- Ne postoji igrač koji je igrao za BiH, a koji nije u našim planovima. Želja je da se napravi najbolje. Nemamo igrača koji igra 90 minuta. Ne postoji igrač koji igra svih 90 minuta. Menalo je poziv zaslužio iz dva razloga. Dobijao je ranije pozive, a s druge strane želja mi je bila da pokažem da mislim na sve igrače i da se svi igrači trude da nametnu. Menalo igra u dobrom klubu i to su bili elementi da ga pozovem - kazao je Hadžibegić.

Selektor Zmajeva je objasnio kako je pozvao neke igrače koji još nisu završili sezone, da ne zna u kakvom će biti stanju, te je zbog toga poslao obavijesti još deseterici igrača koji će biti u pripravnosti i "uskočiti" ukoliko se neko povrijedi. Na proširenom spisku su: Osman Hadžikić (Velež), Elvir Duraković (Igman), Vladan Danilović (Nacional), Haris Duljević (Hansa Rostock), Jasmin Mešanović (Kisvarda), Said Hamulić (Toulouse), Sanjin Prcić (Strasbourg), Josip Ćorluka (Zrinjski), Hrvoje Barišić (Zrinjski) i veznjak Armin Hodžić (Željezničar).

Hadžibegić je govorio i o Harisu Tabakoviću, napadaču bečke Austrije. 

- Raspitao sam se za njega. Kako da promijenim sve? Moramo po jednog, dvojicu stavljati u grupu. Imamo i beka Jašića. I on je mlad igrač, ali kako izbaciti Dedića i Gazibegovća? U opticaju su, ali nemoguće je sve istovremeno ubaciti u tim - kazao je Hadžibegić.

Selektor je otkrio kako Krunić ima problema sa povredom, jer prima injekcije, ali je odlučio da ga pozove za Portugal i Luksemburg. Kazao je kako neće biti kalkulacija na utakmicama protiv Portugala, koji je favorit, te Luksemburga, protiv kojeg moramo tražiti pobjedu. 

- Jednostavno, ne znam kalkulisati, to je jače od mene - istakao je Hadžibegić.

Zmajevi će pripreme obaviti u Zenici od 7. juna, s tim da je selektor najavio kako će Menalo dobiti dopust da nakratko napusti pripreme kako bi se oženio (10. ili 11. juna). 

Press konferencija Faruk Hadžibegić, 31.05.2023.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.