open-navfaktor-logo
search
Novi izazov
Hadžibegić nakon preuzimanja tima u Alžiru: Žao mi je što nisam mogao dovesti Janjoša, Đurbuzovića, Švrakića...
Faruk Hadžibegić, nekadašnji proslavljeni fudbaler i reprezentativac bivše Jugoslavije, a danas trener, prihvatio se novog izazova.  
05.08.2022. u 09:32
get url
text

Nedavno je odlučio prihvatiti ponudu i preuzeti alžirski Mouloudia Club d'Alger, poznatiji kao MC Alger.

U razgovor za Anadolu Agency (AA) 64-godišnji Hadžibegić naglasio je da infrastrukturni uvjeti u alžirskom fudbalu nisu na pretjerano visokom nivou, ali se trude da riješe sve probleme s kojima se susreću.

- Uslovi za rad u alžirskom fudbalu su, što se tiče infrastrukture, teški. Imate puno klubova koji igraju utakmice na umjetnoj travi, a i onih koji igraju na prirodnoj. Tako je i za treninge. Poslije postoji problem održavanja. Nije lako, ali prilagođavamo se. Čine velike napore da to riješe. Vrlo brzo će svi preći na pravu travu, a tereni s umjetnom travom će nestati ili ostati za kategorije do 10 godina - priča Hadžibegić.

Dodaje da je Mouloudia veliki klub, koji u vitrinama ima sedam naslova prvaka Alžira, ali da je posljednji pehar osvojio prije deset godina.

- Već deset godina nisu bili prvaci. Odlučili su napraviti veliki zaokret i investirati u klub. Kako su mi rekli, tražili su iskusnog trenera, profesionalca koji ima kapacitet da pokrene "mašinu". Konsultovali su se puno i moje ime je izašlo kao profil trenera kakvog žele. Poslije me je zvao predsjednik direktno. Taman sam se spremao da idem na odmor, bio sam u Sarajevu i morao sam promijeniti sve planove - pojašanjava bivši selektor reprezentacije BiH kako je došlo do toga da preuzme klub u Alžiru.

Ambicije kluba su da budu prvi ili drugi u domaćem prvenstvu, čime bi izborili plasman u Ligu prvaka Afrike.

VEZANI TEKST - Faruk Hadžibegić na novom poslu

- Od onog momenta kada sam prihvatio sve njihove uvjete, a nisam imao izbora, ja sam, što bi rekli, "skočio u more, pa se bori". Oni su završili sve transfere i napravili po mom prvom sudu dobru ekipu. Žao mi je što nisam mogao dovesti moj stručni štab. To bi mi bilo od velike pomoći. Mehmed Janjoš, Dino Đurbuzović, Zijo Švrakić i još jedan ili dva čovjeka bi bilo vrh. Međutim, da bih to realizovao u klubu su mi dali uvjet da svi govore arapski ili francuski jezik. U svakom slučaju, za mene će ovo biti dobra i ljudska i fudbalska avantura - ističe Hadžibegić.

Bh. trener će pripreme s MC Algerom obaviti u Turskoj, tačnije u Sportskom centru Kayseri, gdje će boraviti od 6. do 18. augusta. Planirano je da u tom periodu odigraju i tri prijateljske utakmice.

Hadžibegić se nakon blistave igračke karijere tokom koje je igrao za Sarajevo, Betis, Sochaux i Toulouse, okrenuo trenerskom poslu. Tako je vodio Sochaux, Betis, Troyes, Gaziantepspor, Diyarbakirspor, Denizlispor, Chamois Niortais, Dijon, Bastiju, Arles-Avignon, Valenciennes i Red Star.

Selektor Bosne i Hercegovine bio je 1999. godine, a posljednji angažman imao je na klupi selekcije Crne Gore od 2019. do 2020.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.