open-navfaktor-logo
search
Čiste li Sarajevo
Hadžibajrićeva Općina kritikuje Rad zbog gomile smeća kod Vijećnice
Imajući u vidu da se radi o lokaciji koja je u najužoj gradskoj jezgri, kao i da je ovo veoma posjećena turstička lokacija, ovakvo stanje je nedopustivo, navode iz Općine
23.12.2019. u 12:27
get url
text

Općina Stari Grad, čiji je načelnik Ibrahim Hadžibajrić, upućuje oštru kritiku Kantonalnom komunalnom preuzeću Rad zbog činjenice da se ne vrši redovan odvoz smeća iz najuže gradske jezgre, a naročito padinskih dijelova općine. Zahtijevaju od preduzeća Rad da izvršava svoje zakonske obaveze, te da higijenu i čistoću uže gradske jezgre postavi među prioritete svog djelovanja. Inače, Hadžibajrićeva stranka NBL je dio vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo, čija aktuelna vlada se hvali da je najbolja od rata naovamo.

-Prethodnog vikenda na ulicama Starog Grada zabilježena je fotografija koje pokazuje pretrpane kontejnere, te razbacano smeće, i to u neposrednoj blizini gradske Vijećnice, u ulici Isa bega Ishakovića. Imajući u vidu da se radi o lokaciji koja je u najužoj gradskoj jezgri, kao i da je ovo veoma posjećena turstička lokacija, ovakvo stanje je nedopustivo. Osim toga, na lokaciji koju pokazuje fotografija postavljeni su najnoviji tzv zvonoliki kontejneri koje su finansirali Općina Stari Grad i Fond za zaštitu okoliša FBiH iznosom od 100.000 KM, a upravo kako bi se poboljšala higijenska situacija u užoj gradskoj jezgri. Ukoliko odvoz smeća iz ovih kontejnera ne bude redovan, potpuno se gubi funkcionalnost i smisao njihovog postavljanja - saopćila je Općina.

Naglašavaju da su građani u više navrata izražavali svoje nezadovoljstvo odvozom smeća u padinskim dijelovima općine Stari Grad. Građani Širokače, Mošćanice, Toka-Džeke obraćali su se mjesnim zajednicama tvrdeći da se odvoz smeća u ovim naseljima ne vrši i do sedam ili osam dana. U komunikaciji sa KJKP Rad , Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica dobila je informaciju da KJKP Rad odvoz smeća u Starom Gradu trenutno vrši samo sa jednim kamionom, što je, kako navode iz Općine, apsolutno nedovoljno.

-Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad je ovim povodom uputila zahtjev prema Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) koja je, prema Zakonu o komunalnoj čistoći, isključivo nadležna za komunalnu higijenu, tražeći sankcionisanje odgovornih. Komunalni redari, kojih za područje grada ima oko 50, dužni su vršiti kontrolu lokacija i prijavljivati ovakve slučajeve KUIP-u koji je nadležan za sankcionisanje odgovornih. S obzirom na to da općina, kao jedinica lokalne samouprave, nema nadležnosti nad ovom oblašću, javno pozivamo KUIP da djeluje, a KJKP Rad da prioritetno povede računa o higijeni na ulicama Starog Grada, tim više što je vrijeme praznike i očekivano je prisustvo velikog broja turista u gradu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.