open-navfaktor-logo
search
Poplave u Starom Gradu
Hadžibajrić s uposlenicima proveo noć na terenu: Navikli smo da ne čekamo na druge
Usljed obilnih padavina koje su prethodne noći zahvatile našu zemlju, načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić naložio je 24 sata praćenje stanja na terenu i hitno djelovanje kako bi se spriječile veće posljedice.
05.11.2021. u 12:35
get url
text

Tokom cijele noći su uposlenici: Dževad Mandžuka, Vahid Kasalo, Denis Smajlović sa kompletnim Odjeljenjem za održavanje putnih pojaseva u općini Stari Grad, Fahrudin Mulahuseinović iz Općinskog štaba Civilne zaštite, predvođeni i korodinirani načelnikom Hadžibajrićem i sekretarkom organa državne službe Almom Destanović, djelovali na terenu. U ranim jutarnjim satima Hadžibajrić i član Općinskog štaba civilne zaštite Fahrudin Mulahusejnović još jednom su obišli branu na Bentbaši, korito Miljacke i Mošćanice, podzemnu garažu u ulici Avdage Šahinagića i druge lokacije kako bi provjerili trenutno stanje.

{$galerijaFotografija}

Prema riječima načelnika Ibrahima Hadžibajrića, u ovakvim situacijama se ne može čekati na druge, nego se mora hitno reagovati i djelovati u skladu sa situacijom koja je u ovom slučaju graničila sa prirodnom nepogodom.

- Kao lokalna zajednica navikli smo da ne čekamo na druge nego da smo prvi koji su uz naše građane i djelujemo na terenu kako ne bi bilo posljedica. I dalje ćemo pratiti stanje koje je zasad pod kontrolom i nadamo se da će tako i ostati - poručio je on. 

Zahvaljujući preventivnom čišćenju Ramića potoka, Bistričkog potoka, Čolinog potoka i kolektora na Komatinu, noćaš nije došlo do začepljenja usljed velikih količina vode i situacija je stabilna. Također, stanje na brani Bentbaša je pod kontrolom jer se vrši redovna regulacija i nije bilo izljevanja. U podzemnoj garaži u ulici Avdage Šahinagića nije bilo nikakvih problema niti prodora vode.

Problem su na nekoliko lokacija bile slivne rešetke i odvodi koji nisu mogli primiti veće količine vode, pa je došlo do začepljenja. Tu su uposlenici hitno reagovali i spriječili veće poplave. Takve situacije zabilježene su kod Vijećnice, u ulicama Franjevačka, Carina, Alije Nametka, Ramića potok, Safvet-bega Bašagića, Arapova, Kovači, Ploča, Dizdareva, na ulazu u Aleju ambasadora, na Sedreniku kod mosta, kod Careve džamije… Brzom reakcijom, spriječene su veće posljedice i građani općine Stari Grad mirno dočekuju ovo jutro.

Uposlenici Odjeljenja za održavanje putnih pojaseva Općine Stari Grad i dalje su na terenu. Jutros je u ulici Arapova zabilježena manja poplava u apoteci koja je u ovoj ulici, te se hitno djelovalo. Također, odgovara se po svakoj prijavi građana koja se uputi u Općinu Stari Grad ili putem sekretara mjesnih zajednica.

Poplava Stari Grad Sarajevo
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.