open-navfaktor-logo
search
Općina adaptirala prostor
Hadžibajrić pozvao Vranića da ispoštuje dogovor: Šta je s punktom Hitne pomoći u Starom Gradu
Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić pozvao je kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića da, kako navode iz Općine, ispuni svoj dio dogovora i otvori punkt Hitne pomoći u Starom Gradu.
23.06.2021. u 10:35
get url
text

Naime, kako navode iz Općine, oni su još prije tri sedmice završili adaptaciju prostorija koje Općina ustupa za otvaranje prvog punkta Hitne pomoći u Starom Gradu, te o tome obavijestili ministra, koji do danas ništa nije poduzeo.

Prostorije se nalaze na obali Kulina bana 24, te imaju adekvatan prilaz i iz ulice Tekija čikma kako bi bio osiguran pristup vozilu Hitne pomoći.

Otvaranje punkta Hitne pomoći rezultat je dogovora općinskog načelnika Hadžibajrića, dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Malika Garibije i ministra zdravstva KS Harisa Vranića, postignutog u martu ove godine.

- Prema tom dogovoru, Općina se obavezala da osigura adekvatne prostorije i izvrši njihovu adaptaciju. U svim predviđenim rokovima izvršena je sanacija unutrašnjih zidova i plafona, zamjena stolarije, adaptacija toaleta i sanacija dijela vanjske fasade. Također je osiguran prilaz invalidnim osobama.

{$galerijaFotografija}

O završetku radova obaviješteno je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, te zatraženo da poduzmu akivnosti na opremanju punkta kako bi što prije bio u upotrebi i na raspolaganju građanima, no do danas to se nije desilo - navode iz Općine.

Dodaju da je Hadžibajrić u više navrata isticao da je inicijativa za otvaranje punkta Hitne pomoći u Starom Gradu postojala još prije pet godina, ali da tada nije bilo razumijevanja za njenu realizaciju.

- Prijedlog smo prvi put iznijeli prije pet-šest godina tadašnjoj upravi Hitne medicinske pomoći u Sarajevu. Nažalost, zbog političke pozadine i motiva, tadašnja uprava nije imala razumijevanja za našu inicijativu. Prije nekoliko mjeseci ideju smo ponovo pokrenuli i dogovorili njenu realizaciju sa ministrom Vranićem. Nadam se da i ovaj put nećemo naići na političke opstrukcije jer ovaj punkt neophodan je za adekvatnu uslugu i zdravstvenu zaštitu naših građana koji nam moraju biti prioritet. Stoga, pozivam ministra da ispuni obećanje, opremi i pokrene punkt Hitne pomoći u Starom Gradu - izjavio je Hadžibajrić.

Prema prvobitnom dogovoru, u prvom punktu Hitne pomoći u Starom Gradu obavljat će se djelatnost primarne zdravstvene zaštite.

Punkt Hitne pomoći u Starom Gradu, 23, 06.2021.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.