open-navfaktor-logo
search
Općina Stari Grad
Hadžibajrić: Gradit ćemo bazene na Bentbaši i garažu na Trgu Austrije, uradili smo više ulica nego cijeli Kanton
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sumirao je rezultate ostvarene u 2022. godini i kazao je da je veoma zadovoljan jer je Općina izgradila više cesta nego što je urađeno u cijelom Kantonu Sarajevo, te je najavio projekte i za  2023. godinu.
05.01.2023. u 14:51
get url
text

Među velikim projektima koje je rukovodstvo Općine Stari Grad Sarajevo najavilo za ovu godinu su početak gradnje velikog kompleksa bazena na Bentbaši i izgradnja podzemne troetažne garaže na Trgu Austrije.

- Mi smo planirali da počenemo sa izgradnjom bazena na Bentbaši u septemnbru ove godine. Ne sumnjam da će u ovom projektu učestvovati Kanton Sarajevo, pa možda i Federacija BiH, jer ovo je projekat od važnosti za cijelu BiH. To će biti sprotsko-rekreacioni centar i izgradit će se i otvoreni i zatvoreni bazeni. Koliko će koštati ovaj projekat za sada se ne zna, a tačnu procjenu ćemo imati u februaru kada će kompletan idejni projekat biti završen i predstavljen javnosti – kazao je Hadžibajrić.

Izgradnja podzemne garaže na Trgu Austrije na Bistriku također bi se trebala graditi u ovoj godini.  

- Očekujem da ćemo potrebne papire relativno brzo dobiti za izgradnju podzemne garaže, jer se ne nalazi u crvenoj zoni. U ovoj garaži bilo bi oko 160 parking mjesta. Još nije usvojen zakon o javno-privatnom pertnerstvu i ako dođe do usvajanje garaža bi se mogla graditi i na ovaj način, pa i bazeni na Bentbaši. Ukoliko ne bude ništa od javno-privatnog partnerstva garažu bi mogla graditi i sama Općina Stari Grad iz svog budžeta – ističe Hadžibajrić.

Općina Stari Grad Sarajevo iz godine u godinu potvrđuje svoj status lokalne zajednice u kojoj je briga za građane kroz ostvarivanje što boljih uvjeta života na prvom mjestu. I u 2022. godini je nastavljena realizacija brojnih infrastrukturnih projekata, kao i onih iz oblasti privrede, turizma, socijalnih davanja, obrazovanja i kulture, poručeno je u uvodnom dijelu press konferencije.

- Ovo mi je četvrti mandat načelnika i mogu sigurno reći da se u 2022. godini uradilo najviše u odnosu na sve predhodne godine. Na općini Stari Grad uradili  smo 43 ulice, a u cijelom Kantonu Sarajevo je urađeno manje od 20 ulica – istaknuo je Hadžibajrić.

Na pres konferenciji su predstavljeni projekti iz 2022. godine u ukupnoj vrijednosti više od 8,5 miliona maraka. Samo u rekonstrukcije komunalne infrastrukture i saobraćajnica je uloženo 5,7 miliona maraka. Oko dva miliona maraka uloženo je u rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u općini Stari Grad.

Dva najveća projekta iz 2022. godine u sarajevskoj Općini Stari Grad su izgradnja socijalne zgrade za smještaj sedam socijalno ugroženih porodica, koja je započeta u aprilu, a rok za završetak je 18 mjeseci, odnosno do oktobra ove godine. Realizira se u saradnji sa Fondacijom Hemiias humaniste Hajriza Brčvaka. Drugi projekt je sanacija stambenih jedinica za 35 socijalno ugroženih porodica je među onim koji se nastavlja s ciljem pomoći toj ugroženoj kategoriji.

Značajno uvećana izdvajanja za socijalna davanja i stipendije također su obilježili proteklu godinu u Općini Stari Grad, koja je podrškom projekata protekle godine nastavila i pomoć drugim lokalnim zajednicama, uključujući Tešanj u kojem je izgrađena kuća za porodicu u potrebi i Srebrenicu u kojoj je izgrađen Dom za majke Srebrenice "Hatidža Mehmedović".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.