open-navfaktor-logo
search
Brojni projekti
Hadžibajrić će u Općinu zaposliti dvije invalidne osobe
Hadžibajrić je istakao da će se u 2020. godini između ostalog realizirati dva veoma važna projekta, rekonstrukcija devastiranog vrtića "Bulbul" u vrijednosti od 850.000 KM, te da će se raditi na obnovi kanalizacije na Mahmutovcu
13.01.2020. u 15:43
get url
text

Općina Stari Grad Sarajevo na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem tokom 2019. godine realizirala je četiri velika i značajna projekta u vrijednosti od oko 14 miliona maraka.

Za putnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukcije objekata, vodovodne i kanalizacione mreže i druge slične projekte dosad je utrošeno je oko 25,6 miliona KM budžetskih sredstava, a određeni broj projekata finansiran je sredstvima donatora.

Kapitalni projekat izgradnje sportske sale Osnovne škole "Edhem Mulabdić" završen je u septembru 2019. godine, a sala je zvanično otvorena 1. oktobra 2019. godine. Investicija je koštala 1,3 miliona KM. Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, prekoputa Vijećnce, je projekat vrijedan skoro sedam miliona maraka, a finansiran je kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj.

Zvanično otvorenje garaže sa 155 parking mjesta bit će upriličeno 1. marta, za Dan nezavisnosti. U sklopu garaže izgrađen je i multifunkcionalni trg koji će imati višestruku namjenu. Završavaju se i radovi na rekonstrukciji, utopljavanju zgrade Općine Stari Grad, investicija vrijedna 1,9 miliona KM, također su to sredstva Saudijskog donda za razvoj.

Također je izvršena potpuna rekonstrukcija Doma zdravlja Satri Grad, što je koštalo blizu 1,9 miliona KM.

- Jako je puno uloženo kada je u pitanju kanalizaciona, vodovodna infrastruktura, samim tim i vraćanje svih tih ulica u prvobitno stanje s novim asfaltom... Više od dva miliona KM je uloženo kada je u pitanju kanalizaciona i vodovodna infrastruktura. Urađeno je više od 30 ulica na području općine – kazao je Hadžibajrić, istakavši da je riječ o ulicama koje nisu bile konstruisane posljednjih 30-ak godina.

Istakao je da su izvedeni radovi u brojnim školama, od obnove kompletne vanjske stolarije, vanjskih i unutrašnjih otvora, mokrih čvorova, obnove krovova i tako dalje.

Također, u protekloj godini su urađena četiri igrališta, kao i sanacija potpornih zidova i kaldrma.

- Dosad smo, u ovih 11 godina, sigurno uradili više od 400 potpornih zidova jer smo na takvom terenu gdje kompletno stanovništvo stanuje u rubnim područjima općine Stari Grad. Mi nemamo velikih stambenih jedinica, oko 1.700, za razliku od ostalih općina. Toliko je zidova urađeno, da sam mogao Kineski zid napraviti. To je nešto što moramo uraditi da bismo spriječili klizišta i ljudima olakšali život i spasili njihovu imovinu od urušavanja – naveo je Hadžibajrić. Dodao je da su ti zidovi rađeni poslije Drugog svjetskog rata.

Hadžibajrić je istakao da će se u 2020. godini, između ostalog, realizirati dva veoma važna projekta, rekonstrukcija devastiranog vrtića "Bulbul" u vrijednosti od 850.000 KM, te da će se raditi na obnovi kanalizacije na Mahmutovcu, od kojih će jedan dio biti finansiran sredstvima Općine, dok bi se za drugi dio ovog projekta sredstva trebala koristiti iz budžeta Kantona Sarajevo.

Najavio je i da će u ovoj godini zaposliti i dvije invalidne osobe, od toga jednu u Kabinet načelnika Općine, a drugu u šalter salu.

- Radit ćemo na obnovi kuća boračke populacije i ljudi slabijeg socijalnog imovnog stanja koji nisu u mogućnosti da svoje kuće dovedu u prihvatljivo stanje – kazao je Hadžibajrić.

Istakao je da se od sljedećeg mjeseca uvode Dani otvorenih vrata općine.

- Tu će moji najbliži saradnici na jednom mjestu, primati stranke koje se obrate i rješavati njihova pitanja i predmete. Dakle, otvorit ćemo vrata za sve one koji imaju neriješene probleme i postaviti pultove gdje će se moći evidentirati i dobiti odgovore. Ukoliko ne budu mogli dobiti odgovor na mjestu, odgovorit će im se naknadno pismenim putem. Ovo će postati naša redovna praksa - kazao je načelnik.

Naveo je da u godini pred održavanje Lokalnih izbora neće raditi puno, jer je već ispunio više od 80 posto iz predizbornih kampanja, ali i da to nije način kako se privlače glasači, jer ne želi komentare da se radi jer je izborna godina.

- Kad više ništa ne bih uradio, neka me drugi stignu. Ja sam ljestvicu podigao 20 centimetara iznad svjetskog rekorda, a ostali neka stižu – zaključio je Hadžibajrić na druženju sa novinarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.