open-navfaktor-logo
search
Intervju Zmaja
Hadžiahmetović: Igrao sam u najvećem bh. klubu, san mi je nastupiti na EURO-u ili Mundijalu
Amir Hadžiahmetović, fudbaler Konyaspora, govorio je za stranicu Fudbalskog saveza Turske. 
03.05.2022. u 15:51
get url
text

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je u intevrjuu za tff.org govorio o mnogobrojnim temama, između ostalog i o početku svoje karijere.

- Rođen sam u Danskoj gdje sam živio do 2009. godine kada sam se vratio u BiH. To je bila velika promjena u mom životu, nije bilo nimalo lako na početku jer je to potpuno drugačiji mentalitet ljudi u dvije zemlje. Škola je bila drugačija kao i fudbal, no na kraju se dobro završilo. Otac je odveo dvojicu braće i mene u najveći klub u Bosni i Hercegovini, igrali smo u omladinskim kategorijama Željezničara, braća su prekinula karijere prije nego li su postali profesionalci iako su bili jako talentovani. Mislim da sam naučio iz njihovih grešaka.

Ako govorimo o glavnom problemu bh. fudbala, to je infrastruktura i finansije. Nemamo terene i uslove kao što imamo ovdje u Konyasporu i to je najveći naš problem - rekao je Hadžiahmetović koji je za Željezničar debitovao u sezoni 2014/2015 i to kao 17-godišnjak.

- Nije se bilo lako probiti kao 17-godišnjak, no imao sam sreće jer je u to vrijeme trener prvog tima Željezničara bio moj nekadašnji trener u juniorima tako da je moja profesionalna karijera počela. Dobro sam trenirao i igrao u toj sezoni, završili smo drugi iako smo se do posljednjeg kola borili za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. To je bio dobar period karijere, postao sam standardan igrač Željezničara, igrali smo Evropu i nakon toga uslijedio je transfer u Konyaspor - priča Hadžiahmetović.

Zmaj otkriva da je do transfera u Tursku došlo nakon što su skauti pratili utakmice Premijer lige BiH.

- Prije svega, teško je iz Bosne i Hercegovine ostvariti transfer vani, ja sam zahvalan što mi se ta mogućnost otvorila u ranoj fazi karijere. Imao sam 18 godina kada sam prešao u Konyaspor. Nekoliko mjeseci prije transfera, gledali su me na jednoj utakmici i imao sam sreću, pa sam odigrao dobro i tako je došlo do transfera. Nije bila teška odluka za mene da prihvatim poziv ovog kluba jer sam poznavao Riada Bajića koji je također igrao za Konyaspor u to vrijeme, rekao mi je sve najbolje o klubu i prihvatio sam ponudu, kazao je veznjak Konyaspora koji ne želi da ode iz kluba kao slobodan igrač, te je zbog toga produžio vjernost klubu - priča Amir.

- Želim da klub zaradi novac na meni kada budem odlazio i to je jedini razlog što sam potpisao novi ugovor sa klubom. Konyaspor me napravio boljim igračem i moram to poštovati. Ovdje sam postao bolji fudbaler i bolji čovjek i jedini način na koji im se mogu odužiti jeste da oni zarade na mom transferu. Ne želim ići kao slobodan igrač - tvrdi fudbaler Konye.

Hadžiahmetović ima mnogo neostvarenih želja.

- Ima još mnogo toga što želim ostvariti u karijeri, nadam se da će sljedeći korak biti igranje u jednoj od najjačih evropskih liga. Također, želim ostvariti vrhunski rezultat sa reprezentacijom, želim otići na Euro ili Svjetsko prvenstvo, to je moj najveći san - zaljučio je bh. reprezentativac.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.