open-navfaktor-logo
search
Saudijska Arabija
Hadži Emira Kajsi živi u Rijadu: Svi su bajrami lijepi, ali meni je najljepši u mojoj Bosni i šeher Sarajevu
Sarajku hadžihanumu Emiru Kajsi život je odveo u Saudijsku Arabiju gdje živi sa porodicom.
03.05.2022. u 16:37
get url
text

Priča nam o ljepoti bajrama u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, ali kaže da su joj najljepši bajrami u njenoj Bosni i u šeher Sarajevu.

- Ovdje se prati mjesec mlađak i određuje se vrijeme nastupanja Bajrama. Nakon jacije, zadnjeg dana ramazana, na satu u Meki promijenili su natpis na satu, gdje se nalazi sada čestitka povodom Bajrama, a u Rijadu su tri puta pucali topovi koji su označili kraj ramazana – priča nam hadži Emira.

Priča nam i o mubarek danima ramazana, te o iftarskim soframa.

- Pretežno na sofri bude kombinacija hrane bosanske i arapske kuhinje, zatim topa, supa, sambusa, bamija, buranija, povrće, riža, makluba, mandy, pite, uglavnom krompiruša i burek, zatim limunada i vimto. Ovaj ramazan smo pozivali po jednu porodicu na iftar. Ništa više nije kao prije korone, prije smo iznajmljivali odmarališta i svi su se Bosanci i Hercegovci okupljali – kaže sagovornica.

VEZANI TEKST - Sarajka Emira Kajsi ove godine obavlja hadž: Osjećaj je neopisiv, srce mi treperi

Nezaobilazni su, kaže, bajramski pokloni.

- Posebne se hedije spremaju za djecu i djele se nakon bajram-namaza. Vatromet bude u Rijadu na dane Bajrama, a to nije bilo ove prethodne godine zbog korone. Ja svake godine spremam baklava i još nešto od slatka. Ove godine pozvana sam na Bajram u Jordan pa ovdje uživam u njihovim poslasticama – kaže hadžihanuma, te nastavlja:

- Svi su bajrami lijepi, ali meni je najljepši u mojoj Bosni i šeher Sarajevu. Molim dragog Allaha dž.š. da ukabuli svim muslimanima širom svijeta posti i ibadete i da mi čuva moju Bosnu ponosnu i prkosnu.

Podsjećamo, hadžihanuma Emira bila je počašćena da obavi hadž i u vrijeme koronavirusa kada su na snazi bile brojne restrikcije i kada je bilo omogućeno samo stanovnicima Saudijske Arabije da obave hadž. 

Naime, 2020. godine oko 1.000 vjernika imalo je priliku da obavi hadž, odluka je to koju je donijelo Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije zbog pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.