open-navfaktor-logo
search
Vijećnik u akciji
Habibija provjeravao da li za praznik rade tržni centri i ugostiteljski objekti u Bihaću
Mora se malo reda uvesti. To je mali korak i pokazatelj da može biti puno bolje, kaže bihaćki vijećnik
25.11.2019. u 19:48
get url
text
Adnan Habibija

Bihaćki vijećnik Adnan Habibija jedan dio Dana državnosti proveo je obilazeći grad na Uni, odnosno provjerio je da li je u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima ispoštovano pravo na neradni dan.

- U normalnim državama, dan kada država slavi svoj rođendan je neradni. Sve je to u cilju cijenjenja države i osjećaja države među radnicima. Želim za Dan državnosti pohvaliti rad Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koji su bili na visini zadatka. U Robotu je bila inventura, dok ostali tržni centri nisu radili. I većina ugostiteljskih objekata u centru grada je bila zatvorena, i to je za svaku pohvalu – kaže za Faktor Adnan Habibija.

On je prije dvije godine podnio inicijativu o zabrani rada nedjeljom, državnim i vjerskim praznicima. Upornošću uspio je da ova inicijativa nakon dvije godine dođe na klupe vijećnika, u nešto izmijenjenom obliku. Tada je Gradsko vijeće podržalo inicijativu da se zabrani rad praznicima, dok za zabranu rada nedjeljom nije bilo potrebne većine.

- Mora se malo red uvesti. To je jedan mali korak i pokazatelj da može biti puno bolje. Prije dvije godine pokrenuli smo inicijativu da se zabrani rad nedjeljom, državnim i vjerskim praznicima, jer sam smatrao da je to ono što treba radnicima. To je minimum koji svaki vlasnik treba ispoštovati prema radnicima. Ideja je iznikla iz potrebe radnika, jer sam nailazao na puno radnika koji su zaposleni u oblasti trgovine i ugostiteljstva koji rade tim danima i koji su se žalili na uslove rada općenito. Slijedi nastavak borbe za neradnu nedjelju – zaključuje na kraju Habibija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.