open-navfaktor-logo
search
Sjajni Norvežanin
Haaland može ispisati historiju Premiershipa: Ove rekorde može oboriti do kraja sezone
Norveški napadač Erling Haaland fantastično je počeo svoju prvu sezonu u Premier ligi.
29.09.2022. u 19:19
get url
text

Vodeći strijelac engleskog prvenstva postigao je već 11 golova u sedam odigranih utakmica, a dodao je i tri gola u dva susreta u Ligi prvaka.

Već je srušio neke rekorde takmičenja a do kraja sezone mogao bi ih još nekoliko.

Sjajni 22-godišnji norveški napadač prvi je koji je zabio devet golova u prvih pet utakmica, prvi koji je zabio na uvodna četiri gostovanja u Premier ligi, prvi koji je zabio 11 golova u prvih sedam utakmica, da se istaknu samo neki rekordi.

Također, samo su trojica igrača prije njega u historiji Premier lige u prvih 10 utakmica zabila 11 golova - Mick Quinn, Papiss Cisse i Diego Costa. Pred Haalandom su tri utakmice da preuzme i taj rekord, koji trenutno dijeli. Ono što slijedi moglo bi biti još impresivnije.

VEZANI TEKST - Haaland zabija kao na traci, ali ima veliki problem

Nastavi li igrati u ovakvoj formi, postavit će rekord po broju golova Premier lige u jednoj sezoni, ističe BBC uz podsjetnik da taj rekord, a u pitanju su 34 gola, drže Andy Cole i Alan Shearer.

Tad su se igrale 42 utakmice engleskog prvenstva. Za to su mu potrebna još 24 gola u preostaloj 31 utakmici. Rekord po broju golova otkako se Premier liga igra kroz 38 utakmica iznosi 32 i postavio ga je Mohamed Salah.

Niko u Premier ligi nije osvojio naslov najboljeg strijelca s prosjekom od gola po utakmici, a najbliži tome bio je Harry Kane 2016/17. kada je u 30 susreta zabio 29 puta. Nastavi li ovako, Haaland bi kraj sezone mogao dočekati s nevjerovatnih 60 golova, ističe se.

Mogao bi ugroziti rekord Kevina Phillipsa koji je u 20 uvodnih utakmica zabio 19 puta, ali i Colea koji je do 30 golova stigao u 32. utakmici za klub.

Trenutnp je u nizu od pet utakmica s golom, a rekord drži Jamie Vardy koji je pogađao u 11 uzastopnih susreta. Nadalje, rekord po broju hat-trickova u Premier ligi je pet i vlasništvo je Alana Shearera iz sezone 1995./96. Haaland je već na dva, nakon što je po tri puta matirao mreže Crystal Palacea i Nottingham Foresta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.