open-navfaktor-logo
search
Modni performans
Haad u sarajevskoj Vijećnici predstavio "Elizabetu Bosansku"
Ovaj istinski modni performans podržali su Ured Evropske unije u BiH i Ambasada Mađarske u našoj zemlji
21.11.2018. u 22:29
get url
text

Adnan Hajrulahović Haad, poznati bosanskohercegovački modni dizajner, večeras je u sarajevskoj Vijećnici publici predstavio svoju modnu kolekciju pod nazivom "Elizabeta Bosanska".

Ovaj istinski modni performans podržali su Ured evoropske unije u BiH i Ambasada Republike Mađarske u našoj zemlji, a  publika je imala priliku vidjeti 50-ak modela.

{$galerijaFotografija}

- Ovo je večeras, slobodno mogu reći, praznik mode. To je artistički projekat, jedan prikaz kako kroz historiju možemo tretirati zanimljive teme, a naša historija je itekako bogata. Dakako da je bilo jako teško naći zanimljiv lik u historiji o kome bi se vrijedilo govoriti, ali Elizabeta Bosanska je takav lik, dovoljno jaka da je historija zapamtila.
Ona je jedan od najbitnijih likova u evropskim kraljevstvima prije Marije Terezije. Ona je naša princeza, a ugarska i poljska kraljica. Ja u šali volim reći "naša princeza, a njihov kralj". Ona je žena koja je suvereno vladala tim državama poslije smrti svog muža i žena koja je zasigurno ostavila trag u historiji.
Imao sam potrebu kao dizajner da ispričam tu lijepu priču kroz modu. Napravio sam kolekciju, koja odiše historijom, ali ipak modernu i prijemčivu ženi danas. Za reviju dizajnirao sam i čizme i torbe, tako da je performans zaokružen kao cjelina - kazao je za Faktor Hajrulahović. 

DSC_4019.JPG
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.