open-navfaktor-logo
search
Sjećanja ne blijede
GV Bihać: Žrtve Srebrenice ne smijemo i nećemo zaboraviti
Pored borbe protiv svakog oblika fašizma, zla i mržnje neophodno je poštenje, čast, moralnost i podsticanje dobra u ljudima, kazao je Davor Župa
11.07.2019. u 13:27
get url
text

Žrtve Srebrenice ne smijemo i nećemo zaboraviti, a tim ponosnim i dostojanstvenim sjećanjem te porukama mira želimo izgraditi budućnost u kojoj se nikada ništa ni slično neće ponoviti, poruka je s današnje komemorativne sjednice Gradskog vijeća Bihać povodom sjećanja na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Davor Župa istakao je kako ova komemorativna sjednica, kao i Performans "8372" u Bihaću, ali i odlazak brojnih Bišćana u Srebrenicu, nisu samo odavanje dužnog pijeteta nedužnim žrtvama, nego i neka vrsta podsjetnika i upozorenja mladim generacijama.

- Još jednom šaljemo poruku da je pored borbe protiv svakog oblika fašizma, zla i mržnje neophodno poštenje, čast, moralnost i podsticanje dobra u ljudima. Moramo ponosno i dostojanstveno nastaviti poduzimati sve da se ovakvo zlo nikada nikome ne dogodi, a najbolja garancija za to je jaka, cjelovita i nezavisna Bosna i Hercegovina - dodao je Župa.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je posebnu povezanost Bihaća i Srebrenice, s obzirom na sudbinu Ljutočke doline i totalno okruženje grada na Uni u ratnom periodu.

- Mnogo toga smo dijelili od 1992. godine - okruženje, granatiranje, gladovanje i ubijanje. Našim građanima je bila namijenjena slična sudbina kao nedužnim Srebreničanima i zato moramo posebno poštovati one koji su nas branili i odbranili. Srebrenica je teška rana koja nikada neće, pa možda ni ne treba zacijeliti. Zbog svega toga danas tugujemo, plačemo, ali smo kao i uvijek ponosni i dostojanstveni - riječi su gradonačelnika Fazlića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.