open-navfaktor-logo
search
Pomilovanje
Guverner Colorada smanjio kaznu vozaču kamiona koji je bio osuđen na 110 godina zatvora
Vozač kamiona Rogel Aguilera-Mederos (26) koji je u SAD-u osuđen na 110 godina zatvora nakon što je cestom jurio brzinom od preko 130 kilometara na sat i uzrokovao nesreću u kojoj su poginule četiri osobe, dobio je pomilovanje od guvernera Colorada.
31.12.2021. u 11:04
get url
text

Guverner Colorada Jared Polis jučer je objavio da je Rogel Aguilera-Mederos pomilovan, da će služiti 10-godišnju kaznu i imat će pravo na uslovni otpust 30. decembra 2026. godine, prema pismu pomilovanja koje mu je Polis uputio, prenosi CNN. 

Polis je kaznu iz presude nazvao "vrlo netipičnom i nepravednom".

Aguilera-Mederos je u oktobru osuđen po četiri tačke optužnice za ubistvo iz vozila i 23 druge optužbe vezane za nesreću koja je izazvala požar, prema Uredu prvog sudskog okružnog tužitelja u Coloradu.

On je u aprilu 2019. vozio šleper poluprikolicu, kretao se brzinom od 130 km/h kada su mu otkazale kočnice, rekao je tada istražiteljima.

Pokušao je da skrene u zaustavnu traku kako bi izbjegao zaustavljenu kolonu vozila ispred sebe, ali se, prema izjavi o hapšenju, u zaustavnoj traci već nalazio drugi šleper.

Udar kamiona u ostala vozila izazvao je ogromnu eksploziju.

Nesreća je dovela do gomilanja 28 automobila u kojoj su četiri osobe poginule, saopćila je tada policijska uprava Lakewooda.

Smrtno su stradali Miguel Angel Lamas Arellano, 24; William Bailey, 67; Doyle Harrison, 61; i Stanly Politano, 69.

- Kazna od 110 godina zatvora jednostavno nije srazmjerna vašim postupcima, niti kaznama izrečenim drugima za slične zločine - napisao je Polis u pismu pomilovanja.

Aguilera-Mederos je tvrdio da su kočnice u njegovom kamionu otkazale i da je izgubio kontrolu, no tužitelji su na sudu tvrdili da je mogao poduzeti korake da spriječi nesreću. Kazali su da je donio niz loših odluka koje su dovele do nesreće.

Odbrana je tvrdila da Aguilera-Mederos nije znao da mu se kočnice dime i da neće moći zaustaviti kamion. Dodali su da nije namjeravao nikoga povrijediti. 

- Da sam mogao birati, ne bih odredio tu kaznu - rekao je sudac nakon što je Aguilera-Mederos osuđen. 

Polis je u svom pismu napisao da je "proizvoljna i nepravedna kazna proizašla iz zakona države Colorado koji je usvojilo zakonodavstvo i potpisao prethodni guverner i nije krivica sudije koji je izrekao obaveznu kaznu propisanu zakonom u ovom slučaju".

Tokom saslušanja Aguilera-Mederosa za izricanje kazne ranije ovog mjeseca, sudija Okružnog suda u Coloradu A. Bruce Jones rekao je da je obavezan izreći takvu kaznu prema zakonu o obaveznoj minimalnoj kazni u toj saveznoj državi, prenio je KMGH, podružnica CNN-a.

Peticiju za pomilovanje na stranici change.org do ovog trenutka je potpisalo preko pet miiona ljudi. 

Oštra i praktično doživotna kazna za Mederosa izazvala je kritiku javnosti širom SAD-a, a poznate ličnosti poput Kim Kardashian West pozvale su da mu se smanji kazna.

Vozači kamiona najavili su na društvenim mrežama da će bojkotirati Colorado nakon takve drastično oštre presude.

- Gubimo vjeru u američki pravosudni sistem, a pomilovanje je jedan od načina da presuda u ovakvom slučaju bude uravnotežena - objavljena je njihova reakcija je u članku Denver Posta. 

Aguilera-Mederos nije imao krivični dosje, a dužnosnici su rekli da u vrijeme nesreće nije bio pod uticajem alkohola ili droge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.