open-navfaktor-logo
search
Samit u Madridu
Gutteres razočaran slabim učinkom protiv klimatskih promjena
Međunarodna zajednica propustila je važnu priliku koja je trebala biti iskorištena da se pokaže veća ambicija za ublažavanje, prilagođavanje i finansiranje pitanja koja se tiču rješavanja klimatske krize, upozorio je  generalni sekretar Ujedinjenih nacija 
15.12.2019. u 18:14
get url
text

Veliki samit o klimatskim promjena završio je danas u Madridu kompromisnim dogovorom koji je pozvao države na jače djelovanje u borbi protiv globalnog zagrijavanja, ali to je mnogo manje od onoga što nauka kaže da je potrebno učiniti za borbu protiv klimatskih promjena.

Na kraju samita koji je trajao gotovo dvije sedmice gdje se razgovaralo o COP25, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je razočarenje zbog takvih rezultata, javio je AFP.

- Međunarodna zajednica propustila je važnu priliku koja je trebala biti iskorištena da se pokaže veća ambicija za ublažavanje, prilagođavanje i finansiranje pitanja koja se tiču rješavanja klimatske krize - dodao je.

U završnoj deklaraciji samita "izražena je hitna potreba" za novim obavezama smanjenja ugljika kako bi se prevazišao jaz između trenutnih emisija i cilja iz Pariškog ugovora o smanjenju zagrijavanja ispod dva stepena, saopćila je zemlja domaćin samita Španija.

- Građani svijeta traže da brže i bolje krenemo naprijed - kazala je čileanska ministrica okoliša i predsjednica COP25 Carolina Schmidt na završnom plenarnom zasjedanju.

Izaslanica za klimu za Maršalska Ostrva Tina Eonemto Stege izrazila je žaljenje zbog novousvojenog teksta koji, ističe, ne odražava ništa slično onome što bi trebalo biti usvojeno. Mišljenja je da je u pitanju minimum te žali što se zemlje nisu mogle složiti oko ambicioznijeg teksta.

Aktivistkinja Greta Thunberg koja je imenovana za "Osobu godine" prema časopisu Time u petak je osudila svjetske lidere zbog, kako je kazala, još jednog pokušaja bježanja od odgovornosti, zahtijevajući da 2020. godina bude godina kada će biti konkretnih akcija.

Na kraju godine koja je obilovala ekstremnim vremenskim prilikama koje su odnijele brojne živote, te nakon brojnih protesta mladih aktivista, pregovarači u Madridu su bili pod velikim pritiskom da pošalju jasan signal da su vlade spremne udvostručiti napore za borbu protiv klimatskih promjena.

Pregovarači iz gotovo 200 država stigli su u glavni grad Španije s ciljem da dovrše pravilnike vezane za Pariški sporazum iz 2015. godine, kojim su se nacije obavezale da ograniče globalnu temperaturu na ispod dva stepena Celzijusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.