open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Gutić: Očekujemo da TK bude tema razgovora delegacija centrala SDA i SBB-a
Kada se na višem nivou donesu određene odluke, onda ćemo i mi pristupiti konkretnim pregovorima, kaže Bego Gutić, zamjenik povjerenika u KO SDA TK
17.05.2019. u 13:23
get url
text

Nakon što je Predsjedništvo SBB-a odlučilo da uđe u pregovore o vlasti na nivou Federacije i BiH, postavlja se pitanje kako će ova odluka utjecati na političke odnose u Tuzlanskom kantonu koji još nema vlast. SDP u ovom kantonu ostaje bez opcija i sve je izglednije da će odgovornost za formiranje vlasti preći u ruke SDA, ali za tako nešto bit će, ipak, potrebne odluke sa viših nivoa.

- Očekujemo da pitanje formiranja vlasti u TK bude na dnevnom redu tokom pregovora SDA i SBB-a na nivou centrala. Kada se na višem nivou donesu određene odluke, onda ćemo i mi pristupiti konkretnim pregovorima - kaže Bego Gutić, zamjenik povjerenika u KO SDA TK.

Predsjednik KO SBB-a Bahrudin Hadžiefendić kaže da na sjednici Predsjedništva njegove stranke nije bilo ni riječi o kantonalnim vladama.

- Vjerovatno će u razgovorima na nivou centrala biti riječi o vladama kantona, tako da očekujem da tada situacija bude nešto jasnija - kaže Hadžiefendić.

U ovom momentu, kada je u pitanju SDA, u TK nema nikakvih konkretnih pregovora o formiranju vlasti iako je ova stranka donijela odluku da krene u razgovore sa potencijalnim partnerima. Politička situacija na višim nivoima ostavila je čekanje kao pragmatčan pristup.

- Realno je da u vlasti u TK budu SDA, DF, SBiH i SBB. To je ukupno 16 zastupnika, a za ostalo ćemo vidjeti - kaže Gutić.

Za većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona potrebno je 18 ruku, a postoji mnogo načina kako od 16 doći do tog broja. Moguća je koalicija s PDA, a u ovdašnjim političkim prilikama ne treba potpuno eliminirati ni zastupnike SDP-a kao opciju. Nije nemoguće ni da se većina zaokruži podrškom pojedinih zastupnika bez obzira na stranačku pripadnost, po modelu programske vlade.

Međutim, trenutno je najsigurnije da vlast u TK u skorije vrijeme neće biti formirana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.