open-navfaktor-logo
search
Ginu nevini ljudi
Guterres zahtjeva da se zaustave sukobi između Izraela i Palestine
Spiralna eskalacija u Izraelu i Palestini mora se brzo dovesti do kraja, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.
11.05.2021. u 19:35
get url
text

- Guterres je tužan zbog saznanja o sve većem broju žrtava, uključujući i djecu stradalu od izraelskih vazdušnih napada u Gazi i zbog izraelskih smrtnih slučajeva iz raketa lansiranih iz Gaze - kazao je portparol Stephane Dujarric.

Izraelskesigurnosne snage moraju biti maksimalno suzdržane i kalibrisati svoju upotrebu sile. Neprihvatljivo je lansiranje raketa i minobacača prema izraelskim populacijskim centrima, dodao je Djarric.

Tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana, izraelske vlasti su uznemirivale i napale vjernike usred molitvi u džamiji Al-Aksa i zaprijetile da će deložirati desetine palestinskih porodica iz njihovih domova u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.

Napetost se proširila od Istočnog Al-Qudsa do Pojasa Gaze nakon što su palestinske grupe u Gazi obećale da će osvetiti napade na Al-Aksu i potencijalno uklanjanje stanovnika iz Sheikha Jarraha.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 28 Palestinaca, dok su 152 osobe povređene.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.