open-navfaktor-logo
search
Granatirana
Guterres: Omogućiti međunarodnim inspektorima pristup elektrani Zaporožje, napad na nju je samoubilački čin
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je u ponedjeljak da se međunarodnim inspektorima omogući pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon što su Ukrajina i Rusija razmijenile optužbe oko granatiranja najveće evropske nuklearke tokom vikenda.
08.08.2022. u 08:56
get url
text

- Svaki napad na nuklearnu elektranu samoubillački je čin - izjavio je Guterres na konferenciji za novinare u Japanu, gdje je prisustvovao mirovnoj memorijalnoj ceremoniji u Hiroshimi u subotu povodom 77. godišnjice prvog bacanja atomske bombe u svijetu.

Ukrajina je sopćila da je rusko učestalo granatiranje oštetilo tri senzora za radijaciju i povrijedilo radnika u nuklearnoj elektrani Zaporožje, u drugom pogotku objekta u nekoliko dana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da provodi "nuklearni terorizam" koji povlači još međunarodnih sankcija, ovaj put ruskom nuklearnom sektoru.

- Nema te zemlje u svijetu koja bi se mogla osjećati sigurnom kada teroristička država granatira nuklearnu elektranu – izjavio je Zelenski u televizijskom obraćanju u nedjelju.

Proruske vlasti u regiji saopćile su da su ukrajinske snage pogodile objekat iz višecijevnog bacača raketa, oštetivši administrativne zgrade i područje u blizini objekta za skladištenje. Ruska ambasasda u Washingtonu također je objavila saopćenje u kome navodi štete na nuklearnoj elektrani.

- Ukrajinski natconalisti pokrenuli su artiljerijski napad na teritoriju tog objekta 5. augusta. Dvije energetske linije visoke voltaže i vodovodne cijevi oštećene su kao rezultat granatiranja. Samo zahvaljujući efektivnim i pravovremenim akcijama ruske vojske u zaštiti nuklearne elektrane, njena ključna infrastruktura nije otećena – saopćila je ambasada.

Reuters nije mogao potvrditi nijednu od verzija dvije strane. Dešavanja oko elektrane Zaporožje – gdje Kijev navodi da je Rusija pogodila energetsku liniju u petak - alarmirala su svijet. Guterres je izjavio da je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) potrebno omogućiti pristup elektrani.

- U potpunosti podržavamo IAEA u svim njenim naporima na stvaranju uslova za stabilizaciju elektrane - kazao je Guterres.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.