Putin je ranije zaprijetio da će ograničiti Crnomorsku inicijativu za žito, potpisanu u julu kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza.

Otkako je prvi brod isplovio prema dogovoru 1. augusta, više od 120 brodova prevezlo je više od dva i po miliona tona poljoprivrednih proizvoda kroz koridor.

Ruski predsjednik optužio je Evropu da je uzela gotovo sve namirnice koje se izvoze, iako UN tvrdi da je oko 30 posto otišlo u zemlje s niskim prihodima.

Guterres je kazao da je telefonski s Putinom razgovarao o povećanju obima sporazuma, tako što bi se istim kanalom izvozilo i rusko đubrivo.

- U 2022. godini ne nedostaje nam hrane, nego imamo problem s distribucijom - rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku te dodao:

- Ako ne normalizujemo tržišta đubriva, imat ćemo problem 2023. godine.

Guterres je rekao da već postoje izvještaji iz zapadne Afrike i drugih dijelova svijeta da je ovogodišnji uzgoj usjeva manji nego 2021. godine.

- Upravo to je razlog zašto snažno apelujem da se uklone sve prepreke za izvoz ruskih đubriva koja ne podliježu sankcijama - kazao je generalni sekretar UN-a.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici uveli su opsežne sankcije Rusiji u znak odmazde za rat protiv Ukrajine, koji traje već sedmi mjesec.