open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar UN-a
Guterres: Cilj ograničenja globalnog otopljenja na 1,5 stepeni je na "intenzivnoj njezi"
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je u četvrtak da je cilj ograničenja globalnog otopljenja na 1,5 stepeni Celzijusa na "intenzivnoj njezi", prenosi Anadolija.
03.11.2022. u 16:12
get url
text

- Jedan i po stepen je na intenzivnoj njezi i mašine se tresu - rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

Pozvao je na hrabriju akciju uoči konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2022, poznate kao COP27, koja će se od 6. do 18. novembra održati u Sharm El-Sheikhu u Egiptu.

- Temperature su na putu da porastu za čak 2,8 stepeni do kraja stoljeća. To znači da je naša planeta na putu dostizanja prijelomnih tačaka koje će klimatski haos učiniti nepovratnim i zauvijek će se peći u katastrofalnom porastu temperature - rekao je Guterres.

Izjavio je da COP27 mora postaviti temelje za puno bržu, hrabriju klimatsku akciju u ovoj ključnoj deceniji, "kada će globalna klimatska borba biti dobijena ili izgubljena".

Kancelarija UN-a za klimu saopćila je krajem oktobra da će, prema njihovoj najnovijoj procjeni zasnovanoj na ciljevima smanjenja emisija, temperature do kraja stoljeća porasti za dva i po stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, za stepen više od zacrtanog cilja.

Prema Pariskom sporazumu, koji predstavlja plan djelovanja za ograničavanje globalnog zatopljenja, vlade su se dogovorile da će porast prosječne globalne temperature zadržati na nivou znatno manjem od dva stepena, u poređenju s predindustrijskim nivoima te ulagati napore da se taj porast ograniči na 1,5 stepeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.