open-navfaktor-logo
search
Sekretar UN-a
Guterres: Afganistanskom narodu treba grana za koju se može uhvatiti
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je međunarodnu zajednicu da u preostala četiri mjeseca 2021. godine prikupi 606 miliona dolara za neophodnu humanitarnu pomoć za blizu 11 miliona osoba u Afganistanu.
13.09.2021. u 16:44
get url
text

U švicarskoj Ženevi se održava Međunarodna konferencija o Afganistanu, a čelnik UN-a Guterres je u uvodnom obraćanju istakao da Afganistan prolazi kroz možda najteže razdoblje nakon decenija rata, boli i nesigurnosti, javlja Anadolija. 

- Afganistanskom narodu treba grana za koju se može uhvatiti - kazao je Guterres.

Naglasio je da ženevska konferencija nije organizirana samo s ciljem prikupljanja novca za narod Afganistana, već da je i obaveza koju svijet ima prema tom narodu.

Guterres je rekao i da je afganistanski narod bio suočen s jednom od najvećih humanitarnih kriza i prije 15. augusta kada su talibani preuzeli kontrolu u toj zemlji.

- Afganistanski narod danas ne zna odakle će naći naredni obrok da jede. Siromaštvo se brzo širi i urušava se sistem osnovnih javnih usluga. Stotine hiljada ljudi su primorane da napuste svoje domove - izjavio je Guterres.

Najavivši da će iz Fonda Ujedinjenih nacija za vanredne situacije danas biti izdvojeno 20 miliona dolara za humanitarne operacije u Afganistanu, Guterres je kazao da je pomoć međunarodne zajednice potrebna za povećanje dopremanja pomoći u tu zemlju.

Upozorivši da je afganistanski narod suočen s propašću države, Guterres je pozvao članice UN-a da velikodušno otvore granice tom narodu.

- Sve zemlje članice su dužne poštivati odgovornost na međunarodnu brigu o izbjeglicama - poručio je Guterres.

Guterres bi se trebao javnosti obratiti i po završetku konferencije u Ženevi i saopćiti koliko sredstava je donirano za humanitarnu pomoć Afganistanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.