open-navfaktor-logo
search
Išao ka Južnoj Africi
Gusari napali turski teretni brod u Gvinejskom zaljevu, ubijen državljanin Azerbejdžana
Turski teretni brod pod imenom Mozart, koji je krstario Gvinejskim zaljevom kraj Nigerije, napali su gusari.
24.01.2021. u 11:43
get url
text

Predsjednik EOS Risk grupe David Johnson sinoć je potvrdio da je brod Mozart, u vlasništvu istanbulske kompanije Boden Shipping, napadnut 100 nautičkih milja od Sao Tomea u Gvinejskom zaljevu. U izjavi je navedeno da je od ukupno 19 članova posade na brodu, koji se kretao od Lagosa (Nigerija) do Cape Towna (Južna Afrika), 15 oteto i jedan ubijen, državljanin Azerbejdžana. Troje članova posade ostalo je na brodu s gusarima.

Ministar transporta i infrastrukture Republike Turske Adil Karaismailoglu potvrdio je da je brod nakon napada usidren u gabonskom Port-Gentilu. Karaismailoglu je dodao da ulažu napore za povratak 15 mornara u Tursku.

Na Twitteru je objavljen snimak sa glasom za koji se pretpostavlja da pripada 4. kapetanu broda Furkanu Yarenu, a u kojem govori:

"Krstarim naslijepo. Isključili su sve žice, ništa ne radi, radi samo radar. Oni su dali kurs, ja vozim brodom putem koji su oni dali."

Nakon informacija o napadu gusara na brod, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu obavili su telefonske razgovore s kapetanom Yarenom. Cavusoglu je nazvao i azerbejdžanskog ministra vanjskih poslova Ceyhuna Bayramova i izrazio saučešće povodom pogibije člana posade. Poručio je kako će, kada brod pristane u luci u Gabonu, odmah početi posao za prenos tijela u Azerbejdžan.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.