open-navfaktor-logo
search
"Moja savjest je čista"
Gudeljević: Ne osjećam se odgovornom za kašnjenje vakcina, neće se uvoditi PCR test na granici
Ja i moji saradnici učinili smo sve što je u našoj moći kada je u pitanju nabavka vakcina, kazala je danas na konferenciji za medije ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, odgovarajući na pitanje novinara da li osjeća imalo odgovornosti što će mladi ljudi u BiH čekati do jeseni ili čak sljedeće godine da prime vakcine protiv koronavirusa.
31.03.2021. u 14:39
get url
text

- Nije moja krivica što u BiH ne postoji zakon na državnom nivou da Ministarstvo civilnih poslova vrši imunizaciju stanovništva. Ogroman je pritisak na mene, ali ja mogu samo ono što meni zakon dozvoljava. Stoga je moja savjest apsolutna čista, možemo učiniti samo ono što nam zakon dozvoljava - rekla je Gudeljević.

Ona je prethodno kazala da je javnost već upoznata da je COVAX mehanizam "konačno proradio".

- Naravno da nismo zadovoljni što to nije bilo u prvim danima prvog kvartala, nažalost bili su to posljednji dani, ali dogovor je ispoštovan - kazala je Gudeljević, te dodala da se nada da će situacija u drugom kvartalu biti znatno bolja od onog kako je to bilo u prvom kvartalu.

- Radimo na tome da ovaj drugi kvartal ubrzamo - kazala je Gudeljević.

Najavila je da je iz COVAX-a najavljeno da će u drugom kvartalu putem ovog mehanizma u BiH stići 81.600 doza vakcine AstraZeneca i više od 100.000 doza vakcina Pfizer/BionTech.

Kazala je da ne zna da li će sve doze stići odjednom ili će biti sukcesivno dostavljane u BiH, jer kako je navela, ne dobiju mnogo ranije takve podatke budući da sve ovisi od raspoloživosti vakcina.

Gudeljević je kazala i kako nema potrebe za uvođenjem obaveznog PCR testa za ulazak građana Bosne i Hercegovine jer se našim državljanima to ni ne može ograničavati.

Kao jedna od tema današnjeg sastanka trojice premijera u Sarajevu, na kojoj su bili prisutni i pojedini ministri iz Vijeća ministara BiH, kao i entitetski dužnosnici, tretirana je i aktualna epidemiološka situacija.

- Trenutno nema potrebe za dodatnim ograničavanjem ulazaka u zemlju i uvođenje PCR testa. Mi to niti ne možemo ograničiti našim državljanima. Kontroliranje zahtjeva jak angažman i zdravstvenih radnika i inspektorata. Mnogo važnije je pridržavanje već postojećih mjera, jer čemu uvoditi strožije ako se ni ove ne poštuju. To je teško iskontrolisati. Vrlo bitno je da se stanje stavi pod kontrolu, a to je moguće samo ako se svi budu pridržavali mjera - kazala je Gudeljević.

Najavila je i da bi u drugom kvartalu ove godine trebale stići vakcine naručene putem mehanizma Evropske unije za koje je uplaćeno 13,7 miliona eura kroz potpisani sporazum.

- Od toga će 85 posto novca biti iskorišteno za vakcine, a ostalih 15 posto za prateću medicinsku opremu i prije svega za jačanje sistema hladnog lanca i ostale troškova koji se pojave - pojasnila je.

Napominje da su u toku pregovori s Austrijom, koja je u ime EU-a zadužena za zemlje zapadnog Balkana, te se očekuje 120.000 doza vakcina i to najvjerovatnije Pfizer proizvođača. Detalji o tome će biti poznati kada u BiH dođe nacrt sporazuma na potpisivanje.

Ministrica kaže i da BiH radi na ugovoru s Poljskom u okviru EU fonda putem čega bi trebalo biti osigurano 380.000 doza vakcine AstraZenece.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o aktiviranju Koordinacijskog tijela za pitanja pandemije na nivou BiH koje je prošle godine prekinulo s radom najčešće jer nije imalo kvorum.

{$galerijaFotografija}

Također došlo je do izmjena nekih članova tog tijela te će Ministarstvo sigurnosti BiH uputiti Vijeću ministara novu odluku o potvrđivanju članova tog tijela nakon čega bi ono trebalo početi s radom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da su razgovarali o nekoliko tema u vezi daljnjih aktivnosti, kao što su nabavka vakcina te kako u budućnosti provoditi vakcinaciju građana u BiH. 

Poručio je građanima da tokom narednih praznika poštuju mjere kako bi u što većoj mjeri ograničili širenje virusa.

- Dobili smo određene zadatke koje ćemo u narednom periodu realizirati i želim pohvaliti odličnu saradnju s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom zdravstva. Nastavit ćemo da radimo u korist svih naših građana - istakao je.

Šef Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta Sead Šadić istakao je da je u tom distriktu danas otpočela vakcinacija zdravstvenih radnika.

- Imamo sve raspoložive ljudske i materijalne resurse, kao i opremu za realizaciju plana vakcinacije - naglasio je. 

Putem Ujedinjenih nacija osmišljen je i pokrenut program COVAX mehanizam u koji se uključila i Bosna i Hercegovina i ravnopravno, kao i ostale zemlje, uplatila komercijalnu cijenu. Naručeno je 1.232.000 doza vakcina i za njih je unaprijed plaćeno 13 miliona dolara.

Press Šarenić, Gudeljević, Kadrić 31.03.2021
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.