open-navfaktor-logo
search
Suludo i iluzorno
Gubitnici na silu prave vlast: Šefovi "Trojke" osvojili 26.948, Izetbegović, Komšić i Efendić 414.981 glas
Šef NiP-a Elmedin Konaković nudi se da bude novi federalni premijer. Kaže da ne bježi od te funkcije.
12.10.2022. u 07:46
get url
text

To što nikakvih koalicija i dogovora o novoj vlasti kako u kantonima, tako i u Federaciji BiH i na nivou države nema, za političkog bukadžiju ne predstavlja prepreku. Već je sam sebe smjestio u fotelju predsjednika Vlade Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Nikšić: SDA nije prihvatljiva, a bez HDZ-a se ne može

Krenuo je ofanzivno, uz fanfare i konfete, pri tome "bljujući" (termin koji on koristi) vatru na sve koji ukazuju na pogubnost njegove politike po opstojnost države Bosne i Hercegovine. Nisu pošteđeni ni oni koji kažu da se obesmišljavaju kako sami izbori, tako i demokratski izražena volja građana jer izborni gubitnici na mišiće žele praviti vlast.

Na meti su Konakoviću posebno novinari koje etiketira, vrijeđa, omalovažava, crta im mete na leđa, što i nije neka novina jer je uličarski riječnik i ponašanje unio kao novinu na političku scenu.

Uz Konakovića, koji već nekoliko mjeseci govori o tome da bi rado bio federalni premijer, za kormilo neke, u njihovim glavama zamišljene vlasti koju izborni gubitnici prave ignorirajući pri tome izborne pobjednike SDA, ali i stranke koje su ostvarile odlične rezultate DF i Stranku za BiH, sjeli su i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i Naše stranke Edin Forto.  

Iako prema posljednjim podacima CIK-a BiH nije uspio dobaciti ni do kompenzacijskog mandata, Nikšić okuplja osam stranaka koje su podržale Denisa Bećirovića u utrci za člana Predsjedništva BiH, da bi se dogovarali o implementaciji izbornih rezultata, prevedeno formiranju vlasti.

Konaković je osvojio ličnih 11.842 glasa, Nikšić jedva 5.235, Forto 9.871 glas. Njih trojica sa zajedno osvojenih 26.948 glasova kreću na silu formirati vlast, zanemarujući pri tome lične glasove Bakira Izetbegovića 194.414, Željka Komšića 202.057 i Semira Efendića 18.510 glasova.

U ovoj računici smo uzeli samo glasove koje su osvojili predsjednici stranaka. Njih trojica sa 26.948 osvojenih ličnih glasova krenuli su, gotovo pa pučistički, protiv 414.981 glas.

Od 11 stranaka koje su kao ujedinjena opozicija podržale Bećirovića, samo su četiri prošle izborni prag za Parlament BiH. SDP sa 116.644 glasa, NiP 70.455, Naša stranka 42.538 glasova i NES 41.670 glasova. SDA je osvojila 216.908 glasova i DF 88.452 glasa.  

I za Parlament FBiH situacija je gotovo pa ista. SDP ima 117.017 glasova, NiP sa SPU-om 59.056 glasova, Naša stranka 43.814 glasova te NES 37.814 glasova. SDA je osvojila 213.356 glasova, DF 93.698, a Stranka za BiH 32.786 glasova.

VEZANI TEKST - Komšić osporava Schmidtovu odluku na Ustavnom sudu BiH, od CIK-a traži obustavu dodjele mandata

Konaković je danas ustvrdio da ova koalicija ima 34 ruke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i da su "najjača politička snaga u Bosni i Hercegovini".

Iako nastoji ofanzivno igrajući se brojevima i izjavama o "najjačim", vrijeđajući pri tome inteligenciju građana, stvoriti sliku u javnosti da su pobjednici izbora, ipak su brojke neumoljive.  

Tako je prema dosada objavljenim rezultatima u Parlamentu FBiH, u kojem sjedi 98 zastupnika, SDA osvojila 27 mandata, DF 12 i Stranka za BiH četiri, što su 43 zastupnika. 

Kada je riječ o Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prema trenutnim podacima najviše zastupnika imat će SDA 10, SDP četiri, Demokratska fronta tri, NiP tri, Naša stranka dva, NES dva i HDZBiH pet. 

Ono što je ključno pitanje, a čega su svjesni tek rijetki u ekipi izbornih gubitnika, jeste da li se uopće može praviti vlast kako na federalnom tako i na državnom nivou, bez Doma naroda FBiH odakle se biraju delegati za Dom naroda BiH. 

Sve dok se ne završi brojanje glasova, ne objave zvanični izborni rezultati, te konačno ne razriješi sporna Schmidtova odluka na Ustavnom sud BiH, iluzorno je i suludo najavljivati koaliciju i javnost obmanjivati kako je SDA, a uz nju i DF otjerana u opoziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.