open-navfaktor-logo
search
Perfidna igra
Gubi pamćenje ili...: Grlić Radman tvrdi da se Hrvatska nikada nije miješala u unutrašnje odnose u BiH
Nekako baš na 32. godišnjicu sastanka u Karađorđevu tadašnjih predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, koje je spajala samo zajednička ideja o tome da Beograd i Zagreb podijele Bosnu i Hercegovinu, oglasio se naravno o BiH ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. A bolje da nije.  
08.03.2023. u 19:26
get url
text

VEZANI TEKST - Grlić Radman o Izbornom zakonu BiH: Aktivnosti najviših hrvatskih dužnosnika dovele su do rezultata

Naime, Grlić Radman kazao je kako "odbija bilo kakvu ocjenu ili procjenu da se Hrvatska miješa u unutrašnje odnose u BiH".

- Hrvatska se nikada nije miješala niti se želi miješati - rekao je Grlić Radman.  

Očito zaboravlja kako je politički otac stranke kojoj pripada bio za podjelu BiH od čega je odustao samo zbog pritiska Amerikanaca, što je na kraju rezultiralo potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma. Prije toga operacionalizaciju paklenog plana iz Karađorđeva kao zadatak dobili su Mate Boban i presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić koji su na tajnom sastanku u austrijskom Grazu u maju 1992. sve stavili na papir.

Ako je Grlić Radman možda postao zaboravan pa se "ne sjeća" 90-godina, ipak je duboko u sedmoj deceniji, onda ne može zanijekati kako je bio jedan od najvećih zagovornika promjena izbornog zakona u susjednoj, suverenoj državi, što je samo po sebi skandalozno.

VEZANI TEKST - Schmidt negira, Plenković potvrdio: Izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH pripremljene u Zagrebu

-  Vlada Hrvatske u svim međunarodnim kontaktima ukazivala je na nužnost izmjene Izbornog zakona u BiH koja će osigurati punu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja. Ta su nastojanja dovela i do konkretnih rezultata tokom ove godine - istaknuo je Grlić Radman u Hrvatskom saboru u oktobru prošle godine. 

Pa i njegov stranački i šef u vladi Andrej Plenković pohvalio se kako je i prije nego li je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt iskoristio bonske ovlasti i to u nekoliko navrata, priznao kako su "sa Schmidtom razgovarali mjesecima temeljito i diskretno".

- Vlada Hrvatske doprinijela je da Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona BiH i to se nije dogodilo slučajno - izjavio je Plenković krajem prošle godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.