open-navfaktor-logo
search
Sječa kadrova u Kupresu
Gubi kontrolu: Iz HDZ-a izbačen Ivan Ivić od kojeg Čoviću zavisi većina u Domu naroda FBiH
Predsjednik Općinskog odbora Kupres Ivan Ivić i aktuelni ministar policije Mario Lovrić, isključeni su iz HDZ-a BiH.
11.02.2021. u 14:48
get url
text

Ivić i Lovrić isključeni su bezuvjetno iz HDZ-a BiH, a odluka stupa na snagu donošenja, objavili su lokalni portali. 

Odluka donesena na održanoj sjednici HDZ-a BiH imat će veliki utjecaj i na Livanjski kanton, ali i na Federaciju BiH. Naime, Ivan Ivić je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i to 13. uime Hrvata, te o njemu ovisi dvotrećinska većina u ovom domu koju je do sada kontrolisao Dragan Čović. 

VEZANI TEKST - Novi premijer Livanjskog kantona Ivan Vukadin, Čovićev HDZ izbačen iz vlasti

Do ovakvog razvoja situacije došlo je nakon što je Ivić glasao za imenovanje Vlade Livanjskog kantona (Kanton 10) na čelu s Ivanom Vukadinom, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, koji je pokrenuo predsjednik KO HDZBiH Branko Ivković.

U sličnoj situaciji je i Lovrić, koji je u Vukadinovoj Vladi postao ministar. Inače, Općinski odbor HDZBiH Kupres održao je sredinom januara sjednicu na kojoj su jednoglasno odbacili inicijativu KO HDZBiHna čelu s Brankom Ivkovićem u kojoj se poziva OO HDZ-a Kupres da isključe predsjednika općinskog odbora i zastupnika u Skupštini Livanjskog kantona Ivana Ivića i člana općinskog odbora i akturlnog ministra policije Marija Lovrića, a sve zbog podrške prilikom imenovanja nove kantonalne Vlade na čelu s Ivanom Vukadinom, u kojoj je Mario Lovrić imenovan na ministarsko mjesto.

Općinski odbor HDZ-a BiH Kupres je jednoglasno donio odluku u kojoj su predložili Predsjedništvu HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem da raspuste Kantonalni odbor HDZ-a BiH Livanjskog kantona, a taj prijedlog i odbacivanje inicijative za isključivanjem njihovih članova su potpisali svih 17 članova OO HDZ BiH Kupres. 

Podsjećamo, nakon razrješenja Vlade Livanjskog kantona na čelu s predsjednikom Ivanom Jozić, Skupština je u decembru prošle godine na vanrednoj sjednici imenovala novu vlada. Dvije godine nakon Općih izbora u BiH novi predsjednik Vlade postao je Ivan Vukadin (Hrvatski nacionalni pomak) iz Tomislavgrada, a za novu vladu glasalo je 17 od 25 zastupnika.

Prvi put nakon 26 godina HDZBIH je ispao iz vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.