open-navfaktor-logo
search
Prilikom prelaska iz BiH
Guardian: Hrvatska policija bojom u spreju crta križeve na glavama migranata
Britanski časopis The Guardian objavio je članak o tome da hrvatska policija navodno bojom u spreju crta križeve na glavama tražitelja azila prilikom njihova pokušaja prelaska granice iz Bosne i Hercegovine.
12.05.2020. u 18:59
get url
text

Guardian je objavio brojne fotografije incidenta koji su mnoge organizacije za ljudska prava opisale kao "najnovije ponižavanje" hrvatskih vlasti migranata koji putuju balkanskom rutom.

UN je zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju.

- Očito je da je jedan od razloga namjerno ponižavanje izbjeglica i migranata koji pokušavaju prijeći granicu - rekao je Jack Sapoch iz nevladine organizacije No Name Kitchen (NNK).

- Koliko shvaćam, postoje dva moguća motiva. Ili hrvatske vlasti koriste boju u spreju kako bi identificirale i ponizile one migrante koji u više navrata pokušavaju prijeći granicu, ili, što je još više zabrinjavajuće, koriste vjerski simbol kako bi psihološki traumatizirale ove muškarce, koji su većinom muslimani - kazao je Sapoch.

NNK je naveo kako su 6. maja u Poljani u Bosni migranti potjerani nazad i zasprejani narančastom bojom. Oduzeti su im novac i mobiteli.

Guardian piše da se jedna druga grupa 7. maja vratila u kamp Miral pored Velike Kladuše i opisala sličan postupak hrvatske policije.

Humanitarni radnici, liječnici i dužnosnici UN-a dokumentirali su sistemsko zlostavljanje hrvatske policije, navodi Guardian, koja je vrlo često tukla migrante, pucala na njih, pljačkala ih ili im čak oduzimala odjeću.

UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR saopćila je da je "duboko zabrinuta zbog prijavljenog nasilja i postupanja s migrantima i izbjeglicama od strane hrvatske policije".

- Naša organizacija je već ranije primila vjerodostojne izvještaje ljudi koji tvrde da su nezakonito vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju - rekao je za Guardian Zoran Stevanović iz UNHCR-a.

- UNHCR je zatražio od hrvatske vlade da istraži sve tvrdnje o kršenjima i zloupotrebama i da uspostavi neovisni mehanizam procjene kako bi se utvrdile činjenice o situaciji na granici - dodao je.

Između septembra 2019. i januara ove godine UNHCR je izvijestio hrvatske vlasti o 100 slučajeva navodnih nezakonitih povratka iz Hrvatske u Bosnu i Srbiju. Uprkos tome, tvrdi Sapoch, njegova organizacija u posljednja dva mjeseca i dalje zaprima prijave o nasilju na bosanskoj granici.

Prošlog mjeseca vlasti u BiH naredile su zbog pandemije premještanje hiljada migranata u zabačeni kamp u Lipi, selu udaljenom oko 25 km od granice s Hrvatskom. Izgradnja novog kampa izazvala je paniku među tražiteljima azila i volonterima, koji se boje da zbog ovog poteza migranti neće dobiti nikakvu pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.