open-navfaktor-logo
search
Napravili senzaciju
Grupnu fazu evropskih takmičenja igrat će klub sa Kosova i drugoligaš iz Lihtenštajna, evo koliko vrijedi njihov roster
Mostarski Zrinjski u Bratislavi propustio je ispisati historiju bosanskohercegovačkog fudbala i plasirati se u grupnu fazu Konferencijske lige
26.08.2022. u 13:14
get url
text

Zrinjski je nakon minimalne pobjede protiv Slovana u Mostaru, u revanšu poražen (2:1), a nakon produžetaka i penala dalje su prošli Slovaci.

Nažalost, naša zemlja će još uvijek morati pričekati na prvog predstavnika u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja.

Poznata su po 32 kluba koja će igrati grupnu fazu drugog (Evropska liga) i trećeg (Konferencijska liga). UEFA-ina klupskog takmičenja. I ima nekoliko jako zanimljivih ishoda.

VEZANI TEKST - Klub s Kosova plasirao se u Konferencijsku ligu
 

Ballkani je postao prvi klub s Kosova koji se plasirao u grupnu fazu nekog evropskog fudbalskog takmičenja. Prvak Kosova u play-offu Konferencijske lige je u dvije utakmice bio bolji od makedonskog prvaka Shkupija.

U prvoj je utakmici u gostima Ballkani je pobijedio sa 2:1, a u u sinoćnjem revanšu slavio sa 1:0.

Ballkani je klub iz Suve Reke ili albanski Suhareke, provincijskog gradića od desetak hiljada stanovnika na Kosovu. Prvak je najmlađe evropske države, ali to Ballkaniju malo znači na fudbalskoj karti evropskog kontinenta.

Kosovari su krenuli od prvog pretkola Lige prvaka, gdje je čekao litavsku Žalgiris. Očekivalo se da će Ballkani doživjeti debakl u tom dvomeču, ali su ispali tek nakon produžetaka.

Prvak Kosova je tako takmičenje nastavio u drugom pretkolu Konferencijske lige gdje su izbacili La Fioritu iz San Marina s ukupnih 10:0.

Naredni protivnik Ballkanija bio je Klaksvik s Farskih Otoka, ali su i njega izbacili i to nakon penala u gostima. Cijeli tim Ballkanija prema specijaliziranom Transfermarktu vrijedi tek 3,9 miliona eura, a u timu imaju šest internacionalaca (Tri Albanca, dva Crnogorca i Brazilca).

Svoj debi u grupnoj fazi nekog evropskog fudbalskog takmičenja imat će Vaduz iz Lihtenštajna. Simpatični klub prioredio je pravu senzaciju izbacivši Rapid pobjedom 1:0 u Beču nakon remija (1:1) u prvoj utakmici. Vaduz je prije toga izbacio slovenski Koper i turski Konyaspor.

Zanimljivo je da je Vaduz klub iz države u kojoj uopće ne postoji nacionalno prvenstvo. U Lihtenštajnu postoji samo sedam klubova, uz devet rezervnih timova. 

Igra se samo kup, čiji osvajač odlazi u Konferencijsku ligu. Vaduz igra u švicarskoj drugoj ligi, a nakon pet odigranih utakmica ima samo dva boda, te će se po svemu sudeći, boriti za ostanak i u tom rangu. Prema Transfermarktu vrijede 5,6 miliona eura, a zanimljivo je da dres ovog kluba nose dva fudbalera koja imaju bh. pasoše. U pitanju su stoper Anes Omerović (24 godine) i napadač Dejan Đokić (21 godina).

Ždrijeb grupne faze Konferencijske lige održat će se danas u 14:30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.