open-navfaktor-logo
search
Zajednička izjava
Grupa G7: Svaka daljnja vojna agresija na Ukrajinu će imati ogromne posljedice
Grupa najvećih svjetskih privrednih sila G7 pozvala je u subotu Rusiju da povuče vojnike s ukrajinske granice i traži diplomatsko rješenje krize, javlja Anadolu Agency (AA).
19.02.2022. u 22:44
get url
text

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Minhenu saopštili su da Rusija mora deeskalirati situaciju i ispuniti svoje obaveze.

- Kao prvi korak, očekujemo da Rusija provede najavljeno smanjenje svojih vojnih aktivnosti duž ukrajinske granice. Nismo vidjeli nikakve dokaze o tom smanjenju - rekli su ministri.

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 istakli su da preferiraju diplomatsko rješenje, ali i naglasili da su spremni uvesti oštre sankcije Rusiji ako naruši teritorijalni integritet Ukrajine.

- Iako smo spremni tražiti diplomatska rješenja za rješavanje legitimnih bezbjednosnih zabrinutosti, Rusija ne treba sumnjati da će svaka daljnja vojna agresija na Ukrajinu imati ogromne posljedice, uključujući finansijske i privredne sankcije za široku lepezu sektora i pojedinačnih ciljeva koji bi nametnuli teške i neviđene troškove za rusku privredu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.