open-navfaktor-logo
search
Predložili Rezoluciju
Grupa američkih senatora traži sankcije za one koji urušavaju stabilnost BiH
Grupa američkih senatora predvođenih Jeanneom Shaheen je predložila rezoluciju povodom 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
04.03.2022. u 08:07
get url
text

U rezoluciji se traži od čelnika evropskih država da se insistira na odgovornosti onih koji urušavaju sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, naglašavajući da to podrazumijeva i sankcije ako je to potrebno. Također, osuđuju zapaljivu retoriku bosanskohercegovačkih, kao i političara u drugim državama regije za koje je navedeno da poriču genocid i druge ratne zločine.

Naglašeno je i da je Milorad Dodik, bosanski Srbin, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ometao napore za pomirenje negiranjem genocida, angažovan u destabilizirajućim sigurnosnim manevrima, prijetio povlačenjem Republike Srpske iz institucija na državnom nivou, uključujući pravosuđe, službe sigurnosti, Upravu za indirektno oporezivanje i Oružane snage BiH te pozvao na raspuštanje OHR-a.

Rezolucijom se podržava demokratska, pluralna i prosperitetna Bosna i Hercegovina. Uz Shaheen, predlagači rezolucije su i njene stranačke kolege, senatori demokrate Chris Murphy, Whip Dick Durbin i Gary Peters, kao i republikanac Roger Wicker.

Predložili su rezoluciju pozivajući se na historiju Bosne i Hercegovine, a pritom je naglasak na ratnom periodu i onom što je uslijedilo poslije njega. U dokumentu je naglašena podrška i demokrata i republikanaca ovom prijedlogu.

Njime se pozivaju svi politički akteri da poštivaju Dejtonski mirovni sporazum i ulože dodatne napore za postizanje dogovora o promjeni Izbornog zakona i ustavnim promjenama potrebnih za ovogodišnje Opće izbore.

Članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine je poručeno da rade u interesu građana kao nosioca suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ohrabruju bh. vlast da nastavi raditi na članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji te je Unija pozvana da poveća svoje napore u procesu integracije Bosne i Hercegovine.

Pozivaju i na borbu protiv korupcije, urušavanja demokratije, nezaposlenosti i odlaska stanovništva, pritom posebno naglašavajući potrebu rješavanja problema mladih.

Iskazana je u rezoluciji podrška Uredu visokog predstavnika (OHR) u provođenju reformi te je ovoj instituciji i Vijeću za implementaciju mira (PIC) data puna podrška na provođenju Agende 5+2. Od Ujedinjenih nacija se očekuje da nastavi podržavati misiju EUFOR-a te da razmotri kapacitete ove misije s obzirom na izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava. Naglašava se također da će Vlada Sjedinjenih Država i dalje podržavati narod Bosne i Hercegovine u nastojanju da izgradi jedinstvenu, pluralističku, prosperitetnu i mirnu državu.

Cijeli tekst rezolucije dostupan je ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.