open-navfaktor-logo
search
Podrška proširenju EU
Grlić Radman u posjeti Danskoj: Za Hrvatsku jedno od najvažnijih pitanja situacija u BiH
Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman boravio je u petak u Kraljevini Danskoj, a s danskim kolegom razgovarao je o Bosni i Hercegovini i istaknuo nužnost reforme izbornog zakona u toj zemlji, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.
04.02.2022. u 21:01
get url
text
Ministri Kofod i Grlić Radman

Posjeta Grlića Radmana Danskoj je u sklopu obilježavanja 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske, a započela je bilateralnim sastanakom s danskim kolegom Jeppeom Kofodom.

Ministri su naglasili pritom kako Hrvatska i Danska podržavaju proces proširenja zbog važnosti mira i stabilnosti neposrednog susjedstva Evropske unije, a time i Evrope u cjelini.

Grlić Radman je kazao kako Hrvatska dijeli najdužu granicu s BiH te da je za Hrvatsku "jedno od najvažnijih pitanja situacija u Bosni i Hercegovini".

Istaknuo je nužnost reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kao preduvjeta za stabilnu i funkcionalnu državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih građana, kao i za stabilnost područja jugoistočne Evrope, ističe se uz ostalo u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.