- Hrvatska se nikad neće miješati u unutarnju političku situaciju u Bosni i Hercegovini niti će nuditi bilo kakve modele, kako neko možda svjesno ili nesvjesno želi izvrnuti neke intervjue koji su uvijek bili afirmativni kada je u pitanju BiH. Naravno da će politička elita dizajnirati one modele koji su po mjeri konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH. Multietnički identitet stoljećima je prisutan ovdje, BiH je prekrasna zemlja koju treba razumjeti, treba razgovarati i uvijek tražiti kompromisna rješenja - kazao je Grlić Radman.

Republici Hrvatskoj najviše je u interesu da Bosna i Hercegovina bude prosperitetna, stabilna i funkcionalna, dodao je.

- Dijelimo više od 1.000 kilometara zajedničke granice, prema tome ako je Hrvatska ispunila svoje članstvo u Evropskoj uniji, vanjskopolitičke prioritete, članstvo u NATO-u, zašto to ne bi dijelila i sa svojim susjedima, a pogotovo s BiH s kojom nas veže zajednička prošlost i historija. Podržavamo one modele koji zadovoljavaju svakog čovjeka u BiH, a naravno da su jednakost i konstitutivnost temelji, identitet i ono što je stoljećima tako. Također, dogovor triju naroda je bitan kako bi se prevladali svi problemi koji postoje - istaknuo je Grlić Radman.

Kazao je kako je ugodno iznenađen organizacijom konferencije, odličnim izborom govornika koji pokrivaju sva područja nauke i istraživanja.

- Ovdje nisu političari nego oni koji zatopljavaju puteve prema politici i koji nastoje dati određene modele što uspješnijem rješavanju određenih problema. Ovo je zapravo konferencija univerzalne prirode koja se sutra može dogoditi u Njemačkoj, Engleskoj i slično, vrlo sam impresioniran strukturom panela, govornika i uvodničarima - kazao je Grlić Radman.

Na kraju svog obraćanja medijima, prilikom konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini", koja se danas održava u Neumu, Grlić Radman je istaknuo kako vjeruje u modernu Bosnu i Hercegovinu, državu tri jednakopravna konstitutivna naroda, koja će u Hrvatskoj na svom putu prema Evropskoj uniji i NATO-u imati iskrenog prijatelja i zagovaratelja.