open-navfaktor-logo
search
Poruke iz susjedstva
Grlić Radman: Prava Hrvata u BiH se ne ostvaruju ucjenama
Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da proces ulaska Finske i Švedske u NATO treba razdvojiti od procesa izmjena Izbornog zakon u BiH te dodao da Hrvatska bezrezervno podržava članstvo Finske i Švedske u NATO savezu.
18.05.2022. u 11:49
get url
text

Za izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da Hrvatska treba blokirati pristup spomenutih država u NATO sve dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH, kazao je da su to ucjene i da je to neevropski.

- Prava hrvatskog naroda se ostvaruju pravnim mehanizmima, političkim i diplomatskim naporima, a ne ucjenama (...) Predsjednik nam sa svojim izjavama ruši reputaciju države na međunarodnoj sceni i pravi političku štetu koja može ugroziti naše nacionalne interese - rekao je Grlić Radman.

Ponovio je da je stabilna BiH strateški nacionalni interes Hrvatske te istaknuo kako se nakon izbora u BiH može pojaviti sigurnosni problem ako se ne promijeni Izborni zakon, javlja Hina.

- Hrvatski narod kao najmanji narod je stiješnjen između srpskog separatizma i visoko rangiranog bošnjačkog hiperunitarizma u BiH - smatra Grlić Radman.

Važnim smatra posjet predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela Sarajevu 21. i 22. maja koji će, kako je rekao, "pokušati utjecati".

Podsjetio je da su zbog ruske invazije na Ukrajinu i posljedično tome rekonfiguracije svjetskog međunarodnog poretka dvije tradicionalno neutralne zemlje odlučile svoju sigurnost zatražiti u NATO savezu koji garantuje sigurnost svojim zemljama članicama.

- Osjećaju se ugroženima, dobrodošle su u Savez, one, s obzirom na vlastite potencijale, jačaju time demokratske standarde i sveukupni potencijal NATO-a (...)  stalni predstavnik pri NATO-u u Bruxellesu Mario Nobilo ima moj naputak za prihvatanje aplikacije Finske i Švedske u Savez te će dobiti punomoć vlade za potpisivanje protokola koji će uslijediti ovih dana - rekao je Grlić Radman.

On je rekao da nakon prihvatanja zahtjeva Švedske i Finske potom sve ovisi o parlamentima država članica NATO-a kada će ratificirati sporazum.

- Apsolutno sam siguran da će Hrvatski sabor ratificirati sporazum kada on dođe iz Brisela u Zagreb - rekao je Grlić Radman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.