Radman je ocijenio dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovni veoma uspješnom. Kako je kazao, program posjete je bio veoma bogat, posjetio je najvažnije institucije i visoke dostojanstvenije vjerskih zajednica, a predstavio je dokument o kojem će Hrvatska raspravljati na Vijeću za vanjske poslove u Briselu.

U Franjevačkom samostanu u Kreševu posjetio je muzej, za koji je kazao da svjedoči hrvatskom identitetu i snažnoj ukorijenjenosti Hrvata u BiH.

- Ugodno sam iznenađen sa svim ovim eksponatima. Radi se o jednom od najstarijih muzeja u BiH. Vlada Republike Hrvatske sve ovo finansijski potpomaže i nastavit će to raditi kako bi sačuvala radna mjesta u BiH i kako bi Hrvati ostali u svojim zavičajima - rekao je Grlić Radman.

Ističe da je Hrvatska ispunila svoje vanjskopolitičke ciljeve i globalno je vidljiva u međunarodnoj zajednici, zbog čega jača njena odgovornost prema susjednim zemljama.

- BiH je naše neposredno susjedstvo, zamlja s kojom dijelimo granicu više od 1.100 kilometara i u kojoj su Hrvati autohtoni narod. Govorili smo o potrebi izmjene Izbornog zakona koja bi uklonila svu diskriminaciju i nejednakost, kako bi se svi građani BiH osjećali komforno. Hrvatska će pomagati funkcionalnu stabilnu i sigurnu BiH - rekao je.

Navodi da je Hrvatska advokat Bosne i Hercegovine na evropskim forumima, jer, kako je kazao, ono što je Hrvatska ostvarila, a to su članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu, također želi Bosni i Hercegovini.

Osvrnuo se i na postrojenja tvornice "Stanić Bevrages" koja proizvodi "Juicy" sokove, za koja je kazao da su veoma impresivna i šalju poruku Hrvatima koji se žele vratiti u BiH da to učine i ulažu u svoj zavičaj.