open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Grlić Radman nakon susreta s Cavusogluom: Hrvatska i Turska žele mir, stabilnost i funkcionalnost BiH
Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je, nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, kako Hrvatska i Turska žele mir, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine.
26.02.2021. u 16:30
get url
text

Grlić Radman je na konferenciji za medije kazao kako je zajedno s ministrom Cavusogluom jutros posjetio Banovinu, regiju pogođenu razornim zemljotresom. Podsjetio je kako je Turska ponudila 200 stambenih kontejnera, 480 šatora, 272 električne grijalice, 500 deka, 500 prehrambenih paketa i 810 paketa higijenskih proizvoda.

Grlić Radman je konstatovao kako ekonomska saradnja Hrvatske i Turske bilježi značajan napredak unatoč pandemiji COVID-19 te kako je trgovinska razmjena u prošloj godini bile veća za 11,1 posto. Razgovarano je i o povećanju ekonomske saradnje.

- Jako je puno turskih investitora koji želi investirati u Hrvatsku, kao i obratno. Brojne turske kompanije prepoznale su Hrvatsku kao zemlju koja pruža dobre poslovne mogućnosti, a naročito na području turizma, energetike i infrastrukture - rekao je Grlić Radman.

Tokom sastanka bilo je razgovora i o odnosima Turske i EU-a.

- Turska je ključni partner EU u nizu područja, migracije, sigurnosti, borbe protiv terorizma, ekonomije i trgovine. Turska je EU kandidatkinja i NATO saveznica. Zbog toga smatramo da je upravo u interesu EU-a razvijati učinkovitu saradnju s Turskom, a tu će se Hrvatska nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog za produbljivanje saradnje između EU-a i Turske -  naveo je Grlić Radman.

Šefovi diplomatija dvije zemlje su razgovarali i o borbi protiv terorizma i upravljanju migracijama. Grlić Radman je rekao kako Hrvatska cijeni napore Turske u zbrinjavanju čak četiri miliona izbjeglica, među kojima 3,6 miliona Sirijaca.

- Razmijenili smo mišljenja i o Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi i širem turskom susjedstvu. Imamo jednake stavove kada je u pitanju sigurnost, stabilnost, prosperitet i funkcionalnost zemalja Zapadnog Balkana - kazao je.

Naveo je također kako su se duže zadržali u razgovoru oko BiH.

- Hrvatska i Turska žele mir, stabilnost i funkcionalnost BiH. Pozdravili smo izbore u Mostaru i rezultate tih izbora. Sporazume bošnjačkog i hrvatskog predstavnika i nastavak razgovora o drugom sporazumu, promjeni Izbornog zakona, koji će nastaviti štititi jednakopravnost i konstitutivnost triju naroda u BiH - kazao je Grlić Radman.

Cavusoglu se također sastao sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Razgovarali su o bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Republike Turske, koji su ocijenjeni kao prijateljski.

Važna tema sastanka bila je situacija na području jugoistočne Evrope, s naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu, predsjednik Milanović ponovio je čvrst stav Republike Hrvatske kako je važno osigurati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Turski ministar vanjskih poslova izrazio je još jednom žaljenje zbog žrtava u potresu na Baniji, dok je predsjednik Hrvatske zahvalio Turskoj na brzo upućenoj humanitarnoj pomoći. Tokom sastanka bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji dviju država, pri čemu je zaključeno da postoji potencijal za jačanje ekonomskih odnosa.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković također se sastao sa Cavusogluom. U razgovoru su potvrđeni dobri bilateralni odnosi dvije zemlje, važnost kontinuiranog diplomatskog dijaloga, te je istaknuta obostrana spremnost za jačanje ekonomske saradnje.

Plenković je zahvalio Turskoj na značajnoj humanitarnoj pomoći potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Razmijenjena su mišljenja i o problemu ilegalnih migracija i upravljanju migracijskim procesima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.