open-navfaktor-logo
search
Jak vjetar
Grivići kod Hadžića: Krov munare pao 10 minuta prije dolaska vjernika na jaciju
Mještani džemata Grivići navode kako su sinoć prilikom dolaska na večernju molitvu, nešto prije 18 sati, u haremu, pred džamijskim ulazom, zatekli krov munare, odnosno konstrukciju dugu oko sedam metara. Na svu sreću, kažu, u tom momentu u haremu nije bilo nikoga
06.11.2019. u 14:19
get url
text

Usljed nevremena i olujnog vjetra, sinoć je u mjestu Grivići kod Hadžića, pred sami ulaz u džamiju pao krov munare, a kako mještani navode, desilo se to svega 10-ak minuta pred dolazak vjernika na večernju molitvu jacija-namaz.

Mještani džemata Grivići navode kako su sinoć prilikom dolaska na večernju molitvu, nešto prije 18 sati, u haremu, pred džamijskim ulazom, zatekli krov munare, odnosno konstrukciju dugu oko sedam metara. Na svu sreću, kažu, u tom momentu u haremu nije bilo nikoga.

{$galerijaFotografija}

Velid ef. Dupovac, imam u džematu Grivići, kazao je novinaru AA kako je krov munare pao neposredno pred dolazak vjernika na molitvu.

Krov munare je tokom pada jednim dijelom najprije udario u desni gornji ćošak džamije, a potom završio na tlu. Pao je svega jedan metar od prvog mezara u haremu džamije. U kontekstu prostora oko džamije, šteta je skoro pa zanemariva.

- Sinoć 10-ak minuta prije jacija-namaza, neke džematlije su bile ovdje na ulazu u harem, kada je usljed nevremena i jakog vjetra pao krov munare i završio na tlu. Riječ je o otprilike nekih šest metara dugoj krovnoj konstrukciji, sa alemom oko sedam metara - istakao je Dupovac.

Dodaje kako je uzrok jak vjetar, ali moguće i dotrajalost same konstrukcije, koja je bila od drveta, obložena bakrom.

- Hvala Allahu da nije bilo ljudskih gubitaka, da niko nije povrijeđen jer ovdje je velika frekvencija ljudi, posebno djece u danima vikenda. Panike nema, bitno je da se nikome ništa nije desilo. Ovaj materijalni dio će se sanirati - kazao je Dupovac naglašavajući kako će uništena konstrukcija ubrzo biti izmještena iz dvorišta džamije.

Imam Dupovac podsjeća kako je džamija u Grivićima sagrađena davne 1904. godine, potom je rušena u posljednja dva rata, da bi 1999. godine bila ponovo obnovljena.

S obzirom na to da se približila zima, krov munare će vjerovatno biti obnovljen na proljeće.

20191106_2_39177458_49196854.jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.