open-navfaktor-logo
search
Loši uslovi
Grčka: U kampu se umjesto 648 nalazi 7.600 ljudi, djeca izvršavaju samoubistva
Veliki problem i dalje imaju djeca bez pratnje, kod koje sve češće bivaju zabilježeni slučajevi samoranjavanja i pokušaji samoubistava
18.12.2019. u 18:48
get url
text

Egejska mreža za solidarnost, organizacija koja pomaže izbjeglicama na grčkim otocima, saopćila je kako se u kampu na Samosu, nalazi 12 puta više ljudi nego što je to predviđeno.

U saopćenju se navodi kako se u kampu kapaciteta 648 osoba, nalazi 7.600 osoba te da uprkos vijestima koje plasiraju mnogi međunarodni mediji, uslovi u kampu nisu bolji.

I dalje je ograničen pristup zdravstvenim uslugama, a najveći problem su djeca bez pratnje.

Rečeno je kako se od 363 djece bez pratnje, samo 56 njih u kampu nalazi na sigurnim područjima. Ostali žive među odraslim migrantima.

Kako pišu grčki mediji, pojedina djeca bez pratnje na otocima Samos i Lezbos, zbog neuslovnosti u kampovima, nerijetko pokušavaju izvršiti samoubistvo.

Psiholozi u kampu Moria upozoravaju kako dijete, da bi prevazišlo traumatičan događaj, treba vrijeme i uređene uslove života.

Uslovi u kampu Moria otežavaju oporavak djece, navode stručnjaci.

Sve su češći i slučajevi samoranjavanja. U posljednja tri mjeseca zabilježeno je 20 takvih slučajeva, a dvoje maloljetnika je pokušalo izvesti samoubistvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.