open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Suda u Brčkom
Grčević pred Istražnom komisijom negirao optužbe o zloupotrebama CMS-a
Na saslušanju pred parlamentarnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, predsjednik Osnovnog suda u Brčkom Jadranko Grčević izjavio je da su nemoguće zloupotrebe CMS-a prilikom dodjele predmeta, kako je to tvrdio sudija ovog suda.
17.06.2021. u 20:03
get url
text

Grčević je odgovarao na pitanja članova Privremene istražne komisije Državnog parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH o mogućnosti zloupotreba CMS sistema i tvrdnjama koje je na jednoj od prethodnih sjednica iznio sudija ovog suda Nedeljko Tabaković.

Grčević je kazao da nije moguće da se desi ono što je izjavio sudija Tabaković. On je rekao da je nakon iznesenih tvrdnji zakazao opštu sjednicu Suda i pozvao sve službenike IT sektora kako bi Tabaković iznio o kojim se predmetima radi.

Prema riječima Grčevića, Tabaković je otkazao dolazak pred početak sjednice, a na jednoj od televizija je rekao "da te zloupotrebe nije radio niko iz Suda, već spolja".

On je naveo da su bila dva slučaja kada je on kao predsjednik kazao da određeni sudija preuzme predmet. Ispričao je da je u vrijeme pandemije stigla jedna ozbiljna optužnica i da sudija koji je bio određen CMS-om da zaduži taj predmet nije bio tu zbog izolacije ili "poštede". Grčević je rekao da je naložio da se predmet proslijedi dežurnom sudiji, jer je trebalo odlučivati o pritvoru i potvrđivanju optužnice.

Dodao je da su jedino dežurni sudija i onaj koji je bio odsutan mogli postupati u tom predmetu, jer su svi ostali krivičari već donosili neke odluke.

Grčević je kazao da je u drugom slučaju zamolio kolegu da riješi priznavanje strane sudske presude, jer je zbog sudije koji je bio na bolovanju taj petominutni postupak bio na čekanju mjesec.

Grčević se osvrnuo na rad sudije Tabakovića, navodeći da je o nekim stvarima obavijestio Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Kazao je da sudija Tabaković u 140 predmeta nije dostavio u razumnom roku odgovor na tužbu, kao i da su utvrdili da je ulazio u 290 tuđih predmeta i to za sedam dana koliko je u ovoj godini došao na posao.

On je kazao da Tabaković ima 290 sati kašnjenja na posao, kao i da je riječ o sudiji kojem Apelacioni sud vraća najviše predmeta sa zahtjevom za njegovo izuzimanje, jer ne slijedi njihova uputstva.

Grčević je naveo da jedna IT služba pokriva sve pravosudne institucije u Brčko distriktu. Naveo je da se iz CMS sistema izuzimaju sudije koje su na bolovanju ili na godišnjem odmoru. On je pozvao članove Komisije da posjete Osnovni sud i sami se uvjere u način rada.

Grčević je kazao da je na poziciji predsjednika Osnovnog suda od 2001. godine i, na pitanje članova Komisije, rekao je da se ne protivi da mandati na čelnim pozicijama u pravosuđu budu ograničeni. Napomenuo je da smatra da bi se u tom slučaju mogao pojaviti problem u praksi da, posebno u manjim sudovima, neće biti moguće napraviti neki izbor.

On je upitan i o njegovoj kao i o supruzi predsjednika Apelacionog suda u Brčkom, koje su zaposlene u Osnovnom sudu u Brčkom. Kazao je da je njegova supruga radila kao službenik u gruntu nekoliko godina prije nego što su postali supružnici. Naveo je da se supruga predsjednika Apelacionog suda pojavila kao svaki drugi kandidat i da on nije bio u komisiji za izbor.

Grčević je govorio i o problemima sa izborom sudija, navodeći da je iritirajuće da tužioci biraju sudije. Smatra i da je prerano ukinuta pozicija istražnog sudije.

Pred Komisijom je saslušan i Mehmedalija Osmić, nekadašnji zaposlenik i predsjednik sindikata Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. On je govorio o istragama u kojima je učestvovao s ciljem rješavanja kriminalnih aktivnosti u UIO-u.

Kazao je da su neke istrage bile uspješne, ali da su iz nekih slučajeva "ispali" određeni političari, te da su se na početku spominjale milijarde, a na kraju završilo na milionu.

Osmić je govorio o "političkim zaštitnicima" i "šefovima", te o nekim susretima bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića, koji su prema njegovom mišljenju bili neprimjereni i na kojima se pričalo o radu Tužilaštva.

On je kazao da neki ljudi koji su trebali biti procesuirani i dalje rade u UIO-u. Prema njegovoj ocjeni, stanje je katastrofalno, a oni koji ne rade po zakonu se ne boje, jer nema sankcija.

- Njima je nerad pravosudnih institucija vjetar u leđa - kazao je Osmić.

Naredni termin sjednice bit će određen naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.