open-navfaktor-logo
search
Dva vezana poraza
Grbavica više nije Željina prednost, nego slabost
Fudbaleri Željezničara dopustili su senzaciju i na 99. rođendan kluba izgubili domaći meč na Grbavici protiv Krupe.
20.09.2020. u 15:55
get url
text

Kada su navijači Plavih mislili da je poraz od Mladosti nešto najgore što se može dogoditi, stigao je novi šamar. Krupa je odnijela minimalnu pobjedu, a Željo ostao bez unaprijed upisanih bodova.

VEZANI TEKST - Osim: Ljudi su došli s planom i ciljem, mi smo pomogli da ga ostvare

Očigledno je da izabranici Amara Osima nemaju recept za ekipe koje na Grbavicu dođu s ciljem da odbrane svoj gol. A mnogi dolaze s tom namjerom. Kada se desi da Željezničar primi pogodak i mora juri zaostatak, onda dolaze problemi.

Željo je ove sezone opasniji iz tranzicije, nego iz posjeda. Mnogo je uzroka i Amar Osim ih sigurno zna. Semir Štilić, mozak Željinog veznog reda, nije na prošlosezonskom nivou i nalazi se van forme. Ništa bolje ne igra ni Mehmed Alispahić, a nedostatak pravih rješenja na krilnim pozicijama sužava broj mogućnosti za probijanje odbrambenih bedema. Jedan od rijetkih koji briljira na startu ove sezone je Mustafa Mujezinović. Kada bivši fudbaler Veleža ne pogađa, Plavi ne pobjeđuju. To se dogodilo protiv Mladosti, pa protiv Krupe.

Zanimljiva je i činjenica da domaći teren odavno nije Željina prednost nego slabost. Plavi su u posljednje dvije godine u Premijer ligi Bosne i Hercegovine odigrali 29 utakmica na Grbavici. Slavili su 15 puta, uknjižili 10 poraza i četiri puta remizirali. Dakle, od mogućih 87 bodova, Željo je na domaćem terenu osvojio 49 bodova, što je učinak od skromnih 56,3 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.