open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Grbavica raskopana zbog rekonstrukcije vodovodne mreže, asfaltiranje ulica nakon završenih radova
Naselje Grbavica u općini Novo Sarajevo na mnogim mjestima je raskopano, a građani iz ovog dijela grada žale se da su ulice već duže vrijeme raskopane. Iz Vodovoda i kanalizacije poručuju da će se svi iskopi zatrpati i asfaltirati na vrijeme, nakon završenih radova.
11.05.2023. u 07:59
get url
text
Naselje Grbavica

Ne radi se samo o popravci vodovodne mreže, već i o početku realizacije druge tranše rekonstrukcije vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo koje se finansira iz kredita EBRD-a.

- Na području Grbavice u Novom Sarajevu planirano je polaganje više od dva kilometra cjevovoda profila od 80 do 300 milimetara, a u toku su radovi u ulicama Kemala Kapetanovića, Behdžeta Mutevelića, Hasana Brkića i Hamdije Čemerlića. Do sada je izveden najveći dio radova na polaganju novih cjevovoda, u toku je prebacivanje priključaka, tačnije rekonstrukcija priključaka do vodomjernih garnitura, što je vrlo zahtjevna faza izvođenja ovih radova.

Do obustave vodosnabdijevanja dolazi u slučajevima redovnog održavanja vodovodnog sistema, popravke vanrednih kvarova na vodovodnoj mreži, radovima na uvezivanju rekonstruiranih cjevovoda i prilikom puštanja u rad nove opreme. O svim obustavama potrošači su obaviješteni na vrijeme, putem sredstava informisanja i putem internet stranice preduzeća - poručuju iz Vodovoda i dodaju:

- Što se tiče zatvaranja vode za potrebe izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne mreže, sve strane uključene u ove aktivnosti se maksimalno trude da to traje što kraće te da se na najmanju moguću mjeru svedu poremećaji u vodosnabdijevanju naših potrošača kojima se ponovo zahvaljujemo na beskrajnom strpljenju i razumijevanju.

Zašto se nakon otklanjanja kvara ne asfaltiraju odmah ona mjesta na kojima je izvršena intervencija i ko to treba da uradi?

- Dovođenje u prvobitno stanje prokopanih javnih površina nakon opravke kvarova, na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, vrše firme registrovane za tu vrstu djelatnosti, a koje budu izabrane putem postupaka javnih nabavki koje provodi naše preduzeće. Zakonski rok za vraćanje iskopa u prvobitno stanje je 72 sata nakon otklonjenog kvara na vodovodnoj ili kanalizacionoj mreži. Međutim, asfaltne baze nisu radile u zimskom periodu te se sanacija zbog velikog broja iskopa na nekim lokalitetima ne realizira u predviđenom roku – pojasnili su iz Vodovoda i kanalizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.