open-navfaktor-logo
search
Tužbe od 10 miliona
GRAS i Kanton Sarajevo izmiruju obaveze prema radnicima, za sada neće biti blokade računa
Kanton Sarajevo do kraja godine mora uplatiti GRAS-u 10 miliona konvertibilnih maraka za tužbe radnika po kolektivnom ugovoru da ponovo ne bi bio blokiran račun ovoj javnog preduzeća.
14.12.2020. u 15:53
get url
text

- Imamo podršku Kantona Sarajevo i uplate idu u skladu sa mogućnostima. Advokat nam je rekao da neće blokirati račun. To nikome nije u interesu. Znamo u kakvoj je situaciji GRAS. Problem je nastao jer od 2017. do 2020. godine nijedna presuda nije plaćena, iako su bile izvršne – kaže za Faktor direktor GRAS-a Almir Ahmetspahić.

Elmin Plećan, koji zajedno sa bratom Asifom zastupa najveći broj radnika GRAS-a koji su tužili firmu po kolektivnom ugovoru, ističe da je sve trebalo biti plaćeno do 15. decembra, ali da imaju razumijevanja za prolongiranje zbog situacije u kojoj se nalazi GRAS.

- GRAS je počeo plaćati pojedinačno tužbe i ako se nastavi ovakav trend, neće biti novih blokada računa. Ako dođe do zastoja uplata, moglo bi doći i do blokade. Nadamo se da će sve biti prema dogovoru i da će se brzo isplatiti, kako bi ušli u mirnu fazu rada GRAS-a – kaže Elmin Plećan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.