Iz MUP-a su podsjetili da su izmjene i dopune Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj, potpisan 20. maja 2021. godine u Podgorici, a da je taj dokument stupio na snagu 11. novembra prošle godine.

- Nakon usaglašavanja termina početka sprovođenja tog Sporazuma sa Ministarstvom sigurnosti BiH,, otpočeto je sa izdavanjem pograničnih propusnica i dozvola za jednokratni prelazak državne granice, u režimu pograničnog saobraćaja, od 1. augusta - kazali su iz MUP-a.

Oni su pojasnili da je pogranična propusnica isprava koja služi stanovništvu koje živi u pograničnom području obje države da omogući lakše prelaženje zajedničke državne granice, na graničnim prijelazima za pogranični i međunarodni saobraćaj.

- Kao i za prelazak državne granice na prelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu - kazali su iz MUP-a.

Iz tog resora su objasnili da je Sporazumom utvrđeno 18 mjesta za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prijelaza, u cilju jednostavnijeg rješavanja svakodnevnih životnih potreba i boravka u pograničnom području Crne Gore, odnosno BiH.

Oni su naveli da stanovnici iz crnogorskog pograničnog područja, u općinama Herceg Novi, Nikšić, Plužine i Pljevlja, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od 10 kilometara, i saglasno Sporazumu ispunjavaju propisane uvjete za izdavanje pogranične propusnice za boravak u pograničnom području BiH, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije BiH u Trebinju i Foči.

Kako su iz MUP-a dodali, zahtjevi se podnose svakog radnog dana od devet do 17 sati, sa potrebnom dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

Stanovnici iz pograničnog područja BiH, u općinama Trebinje, Foča, Gacko, Bileća i Čajniče, koji izlaze na graničnu liniju u dubini od 10 kilometara i koji ispunjavaju propisane uvjete, podnose zahtjev za izdavanje pogranične propusnice stanicama Granične policije u Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima, radnim danima od sedam do 15 sati, sa dokumentacijom, koja je propisana Sporazumom.

- Izuzetno, pogranična propusnica može se izdati i državljanima Crne Gore i BiH koji imaju prebivalište van pograničnog područja, kada postoji opravdana potreba za obavljanjem aktivnosti na pograničnom području druge strane potpisnice, o čemu se prilažu dokazi, u smislu ekonomske, socijalne, kulturne, porodične i druge povezanosti - navodi se u saopćenju.