Postupajući pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Granične policije BiH i službenici Službe za poslove sa strancima – TC Sarajevo, su 26. januara u prihvatnim centrima za migrante locirali, a zatim i izvršili privođenje dvije osobe, državljani Pakistana, iz reda migrantske populacije, do službenih prostorija Granične policije BiH, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela međunarodne trgovina ljudima.

Nakon završetka planiranih mjera i radnji, privedene osobe će biti stavljene pod nadzor u imigracijski centar, do druge odluke postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

Istog dana, pronađene su maloljetne osobe, potencijalne žrtve krivičnog djela trgovina ljudima, koje će biti smještene u sigurnu kuću do okončanja postupka.

Direktor Granične policije Zoran Galić pohvalio je akciju pripadnika Granične policije, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima te naglasio kako je ova agencija uz sve probleme s kojima se svakodnevno susreće, u nedostatku ljudskih resursa i borbe protiv nezakonitih migracija, prva koja je identificirala prve krijumčare među migrantskom populacijom.

-  Aktivnostima kojima je otkrila i trgovce ljudima među migrantskom populacijom, još jednom je iskazana jasna opredijeljenost Granične policije BiH u borbi protiv svih oblika kriminala - poručio je Galić.

Tužioci iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u Tužilaštvu BiH koordinirao je rad i aktivnosti policijskih djelatnika Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, u vezi s lociranjem i hapšenjem osumnjičenih osoba za krivično djela međunarodne trgovine ljudima, kao i pružanja zaštite žrtvama.

- Radi se o vrlo osjetljivom predmetu u kojem su identificirane žrtve maloljetne osobe iz migrantske populacije, koje borave u BiH i koje su zbog situacije u kojoj se nalaze posebno ugrožene, te su po instrukciji postupajućeg tužioca, smještene u odgovarajuće objekte za pružanje zaštite žrtvama, gdje će im se pružiti adekvatna zaštita. Osumnjičeni počinitelji također su iz migrantske populacije koja boravi u BiH.

Postupajući tužilac će nakon provedenih istražnih radnji i ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama. Istraga se intenzivno nastavlja, sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti povezanih sa izvršenjem ovog teškog krivičnog djela iz oblasti trgovine ljudima - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.