open-navfaktor-logo
search
Pitanja bez odgovora
Granična policija BiH ne zna ili skriva kako je crnogorski političar Andrija Mandić ušao iz Srbije u BiH
Deset dana trebalo je Graničnoj policiji BiH da odgovori na upit portala Faktor o spornom prelasku jedne osobe na srbijansko-bosanskoj granici 12. juna ove godine, koji prema pisanju crnogorske Pobjede uopće nije evidentiran.
23.06.2020. u 21:43
get url
text

VEZANI TEKST- Spriječen da uđe u Crnu Goru: Granična policija BiH nije evidentirala Andriju Mandića pri ulasku iz Srbije!?

- Zbog zaštite ličnih podataka nismo u mogućnosti odgovoriti na vaš upit - stajalo je u pisanom odgovoru koji smo dobili od glasnogovornice GPBiH Franke Vican.

A pitali smo na kojem graničnom prijelazu je Granična policija BiH evidentirala ulazak Danila Mandića, koji dan i u koliko sati, te kako se moglo dogoditi da je Danilo Mandić evidentiran pri ulasku iz Srbije u BiH, a njegov stric, predsjednik Nove Srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić uopće nije.

Crnogorski list Pobjeda objavio je informaciju da je Andrija Mandić spriječen 11. juna uvečer da uđe iz BiH u Crnu Goru jer su crnogorski graničari provjerom utvrdili da nije evidentiran kako je iz Srbije ušao u BiH.

Andrija Mandić je boravio u glavnom gradu Srbije, ali je očito procijenio da bi, zbog mjera koje su tada bile na snazi, po kojima svako ko dolazi iz Srbije mora u izolaciju, odlučio da u Crnu Goru uđe iz Bosne i Hercegovine, sa kojom je Crna Gora ranije otvorila granice.

Dan poslije, njemu je, kako su srbijanski mediji tada objavili iznenada pozlilo, te je helikopterom koji mu je ustupio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prebačen u Beograd gdje su mu operisali žuč.  

Ovo nije prvi put da se ne samo Granična policija BiH, već i brojna druga ministarstva, institucije, organi na različitim nivoima vlasti kontinuirano pozivaju na Zakon o zaštiti ličnih podataka ili Zakon o slobodi pristupa informacijama, čime onemogućavaju medije i novinare da obavljaju profesionalno svoj posao u potrazi za relevantnim informacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.