open-navfaktor-logo
search
Mehmedović naglašava
Granica BiH mora biti prioritet nove vlasti
Rezultati ovogodišnjih izbora su pokazali da SDA sa svojim kadrovskim potencijalom još uvijek nema alternativu unutar bošnjačkog naroda
11.10.2018. u 11:17
get url
text
Šemsudin Mehmedović

U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo lakše živjeti svima kada je SDA imala dominantnu političku ulogu. Ovi izboru su pokazali da građani žele drugačiju konstelaciju odnosa, a time i drugačiju SDA, ocijenio je u saopćenju za javnost Šemsudin Mehmedović.

Prema posljednim podacima Centralne izborne komisije BiH, Mehmedović je osvojio najviše glasova u izbornoj jedinici 4 za Parlamentarnu skupštinu BiH sa više od 29.000 glasova, čime je ponovo osvojio mandat u ovom zakonodavnom tijelu.

- Pred nama je zadatak koji podrazumijeva kontinuitet borbe bošnjačkog naroda za slobodu, ravopravnost i demokratsko uređenje Bosne i Hercegovine. Želim istaći da takvu, slobodnu i demokratsku državu Bošnjaci ne žele graditi sami, nego u miru i povjerenju, zajedno sa svim patriotama svih njenih naroda i svih njenih građana. Sada, kada se treba konstituisati nova vlast, više nego ikad trebamo utjecati ko će biti na kojoj poziciji i ko će preuzeti odgovornost za budućnost naše države u naredne četiri godine - kaže Mehmedović.

On smatra da su ovi izbori više nego ikada pokazali da su građani glasali za imena, za ljude u koje imaju povjerenje.

- Svi mi koji smo izabrani dužni smo i obavezni da se građanima zahvalimo, a potom i damo čvrsta uvjerenja da ćemo ono obećano i ispuniti - naveo je.

Mehmedović naglašava da će Pelješki most biti prioritet vlasti čim se uspostavi.

- Ja sam u prethodnom mandatu, kao državni zastupnik kojem su građani ponovo ukazali povjerenje, insistirao kao rijetko koji političar na rješavanju ovog pitanja. Pelješki most je za BiH sinonim za našu neprikosnovenu granicu. Ako tu popustimo, naša granica će u ovim okvirima biti upitna i ubuduće, i sa istoka i sa zapada - poručio je.

Smatra da borci, njih nekoliko hiljada, čiji status nije riješen, trebaju biti prvo pitanje na koje moraju odgovoriti vlasti na nivou Federacije.

- Do sada sam  bio beskompromisni borac za ravnomjeran razvoj naše države u svakom njenom dijelu. Ovdje život može biti dostojan čovjeka ukoliko bude postojala imovinska sigurnost, politička i institucionalna stabilnost, te pravda i pravičnost. Pod hitno  moramo raščistiti sa snagama koje svojim neprijateljskim djelovanjem tjeraju naše mlade obrazovane kadrove i čitave  radno sposobne porodice iz zemlje. Ističem da se konačno pravno i insitucionalno država mora zaštiti od onih u čijim su glavama i dalje genocid, ratni zločin i udruženi zločinački poduhvat. Konačno se mora stati u kraj radu institucija koje su formirane i koje i sada egzistiraju na temelju nabrojanog. Pred nama izabranim je da slušamo glas naroda, da revitaliziramo političku scenu, pred nama je odgovornost koju smo dobili. U narednom periodu se od onih koji su birali treba očekivati da sankcionišu, legalnim metodama, one koji ne budu poštovali ono što narod želi, a od nas izabranih se očekuje da  budemo u službi naroda. Realnost izbornih rezulatata moramo prihvatiti kao volju naroda. Željka Komšića nije mogao izabrati izborni inženjering. Narod je rekao svoje i to moramo poštovati - naveo je Mehmedović u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.